Членове на избирателни комисии: Времето за обучение преди вота е малко

ЦИК показа бюлетините и устройствата, които ще се ползват на изборите

01.10.2024 | 19:01 Редактор:

С желанието поредицата от избори да е научила хората как се гласува с машина, ЦИК показа бюлетините и устройствата, които ще се ползват на вота на 27 октомври 2024 г. Отворен обаче остава въпросът дали този път ще се допуснат по-малко грешки в протоколите на избирателните секции.

Според специалисти обучението е кратко и не дава на членовете на избирателните комисии реална подготовка.

"Доста формално и общо е обучението", смята преподавателят по Изборни системи д-р Ваня Нушева. 

Бивши и настоящи членове на избирателни секции потвърждават, че между обучението, което не продължава повече от 2 часа, и изборния ден няма много време. 

"Доста е полезен, обхваща по-голямата част от нещата, които предстоят на член през изборния ден. Друг е въпросът, че повечето хора ходят там, за да отбият номера. Повечето отиват там, за да си вземат парите. Често не слушат какво се говори. Шумът от хората е по-силен от презентиращия", коментира Денис, който е член на избирателна секция.

"Много хора са на инструктажа. На един екран се представят протоколите. В един момент има дискусия, в която по-голяма роля заемат хора с повече опит, което не е ясно на хората с по-малко опит и се влиза в един диалог, в който хората се отчайват да слушат, губят всякакъв интерес", смята бившият член на избирателна секция Данита Заричинова.

След последните избори в медийни изяви отговорниците за изборите в София, Пловдив и Благоевград съобщиха, че по места процентите на сгрешените протоколи са съответно - в София над 80 на сто, в Благоевград 35%, а в Пловдив - над 85%. Централната избирателна комисия е готова с финалния разчет на този проблем от последния вот.

"Повече от половината от СИК-овете бяха попълнили протоколите си без грешка и получиха паричния бонус", съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

Днес изтича срокът за назначаване на членовете на избирателните комисии. Отговорни да проведат инструктажа са районните комисии. ЦИК смята, че членовете на секциите се назначават твърде рано и ще предложат промени.

За да има възможно най-малко грешки на предстоящия вот избирателните секции ще работят с познати и опростени протоколи. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.