fallback

Лена Бориславова и Явор Божанков сезираха прокуратурата срещу ИТН и "Възраждане"

Според тях те са извършили престъпления срещу личността и страната

01.10.2024 | 17:58 Автор: Деси Николова

Лена Бориславова и Явор Божанков сезират прокуратурата за извършени престъпления против личността и Републиката от депутати на "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане", заради разигралите се сцени преди няколко дни в сградата на Народното събрание (НС).

Депутати от ПГ на ПП "Възраждане" и ПГ на ПП "Има такъв народ" провалиха разглеждането на точката за Пътната карта за климатична неутралност, гласуването, изказванията и цялото заседание на НС, като застанаха на трибуната и не позволиха на своите колеги да се приближат до нея и да направят изказвания по съответния ред. Някои от депутатите на цитираните групи дори успяха да изключат звука на микрофона на председателското място, поясняват в сигнала си Божанков и Бориславова.

"Никой не може безнаказано, чрез физическа борба, блъскане и изтръгване на кабели да спира приемането на закони и работата на държавен орган в правова, европейска държава. Тези хора трябва да получат санкция от правораздавателната система. В противен случай се обезсмислят законите, Конституцията, правовия ред и демокрацията изобщо. На ход е държавното обвинение. Това е тест не само за съдебната система, а за обществото в цялост. Трябва да дадем категоричен отговор на това безумие", заяви Явор Божанков.

Бориславова аргументира подаването на сигнала с думите: "Не може да допуснем всеки път, когато някой е несъгласен с даден закон, да руши държавно имущество и да анулира демокрацията в Парламента. Това не е нормално поведение".

"Случилото се е успешен опит да се попречи на провеждането на заседание на НС. Това обезсмисля представителната демокрация и налага силово решение на малцинството в зала над мнозинството с всички произтичащи последици за гражданите на и държавата", пише още в сигнала, подаден до Софийската градска прокуратура.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Избори 2024
fallback