Избирателите губят доверие преди поредните избори

Проблеми с безводие и инфлация засилват съмненията във Великотърновско

01.10.2024 | 15:12 Редактор:

Честите парламентарни избори рушат доверието на избирателите, отчитат социолозите на прага на седмите поред извънредни избори на 27 октомври. Хората продължават да смятат, че политиците не решават проблемите им. Във Великотърновско има недоволство заради проблема с безводието, който засяга десетте общини, недовършената магистрала "Хемус", както и растящата безработица и инфлация.

"Трудно вече човек може да повярва в каквото и да е, защото толкова години всеки ни е лъгал. Знам, че дори на мястото, където работя, са идвали на предизборна агитация и са обещавали какво ли не. Аз живея в село Ресен. Имаме проблеми с водата от много години, последно сме на режим. Бяха ни обещали, но минаха, не знам колко години - седем, осем оттогава. Обещаха, че ще оправят нещата с водата, но ситуацията продължава и дори се влошава! Няма вода — сутрин имаме два-три часа и вечер също, но това е официално. Реално е час и нещо, защото няма налягане", казва Мариана Цанева.

"Няма да могат да изпълнят никакви обещания. Хората вече са обезверени. До известна степен ги оправдавам, защото нищо не се променя - дори и да гласуват, нищо не се променя! Инфлацията продължава да расте, заводи затварят, хората остават без работа. Политиците не стигат до никакъв консенсус. Не знам как мислят да продължават по този начин? Те не мислят за благото на държавата", на мнение е Виолета Костадинова.

Младите семейства и майки също не смятат, че получават достатъчна подкрепа, за да отглеждат децата си.

"Трябва да обърнат повече внимание на детските надбавки, на майчинството и на детските площадки", споделя майка от Великотърновско.

Според последните социологически проучвания, избирателната активност ще падне още, като се очаква да гласуват около 1/3 от имащите право на глас.

Гледайте целия репортаж във видеото.