Д-р Ваня Нушева за Избори 2024: Правомощията са разпръснати между институциите

Горещият картоф се прехвърля, каза преподавателят по Изборни системи

30.09.2024 | 10:28 Редактор:

Цялата система от действия, свързани с електронните машини, показва нежелание да бъдат решени важните въпроси. Това заяви преподавателят по Изборни системи д-р Ваня Нушева в "България сутрин".

"Виждаме едно заявено желание и готовност от страна на министър Карадимов, да предприеме действия дотолкова, доколкото Министерският съвет има правомощия. Той проведе поредица от срещи. Има ангажираност от страна на МС. В нашия изборен процес виждаме разпръсване на правомощия между няколко институции. Често виждаме, че Централната избирателна комисия (ЦИК) разчита на съдействието на други институции. Виждаме прехвърляне на горещия картоф между различните институции", анализира тя пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Нушева логично и по-евтино би било държавата да отдели ресурс за това машините да бъдат съхранявани в помещения на държавата, а не да плаща средства на частна фирма.

Как може да се повиши доверието в изборната система?

"Може да се подобри с действия от страната на институциите. Темата за начина на гласуване се използва от част от политическите партии за предизборна агитация. Някои се стремят да повишат доверието, коментирайки, че машините са най-сигурни, други - обратното. Разполагаме с машини, всяка от които беше купена за няколко хиляди долара и се използва за това само да натиснеш няколко бутона и да изпринтиш разписката. Абсурдно решение, но то е политически мотивирано", подчерта преподавателят.

По думите ѝ се спекулира със софтуера на машините: "Има интензивна медийна комуникация на министър Карадимов и на Министерството на електронното управление, че са предприети действия за такава проверка".

Грешките и подводните камъни на изборите

"В две големи насоки са дефицитите, когато говорим за преброяване на бюлетините за отчитане на изборните резултати. Едната е проблемът с начина, по който се обучават членовете на СИК, другата - политическата пристрастност и изкушаване на част от членовете комисиите да подправят част от изборните книжа. По отношение на обучението - според ИК, много късно се съставят СИК. Доста формално и общо е обучението. Големият проблем е, че се заменят членове на СИК в последния момент", посочи д-р Нушева.

Ключът към решението е начинът, по който политическите партии функционират, смята тя.

"Ако има играчи на терена, които считат, че политика може да се прави с популизъм, купуване на гласове, с натиск върху избирателите, без съществена и трайна връзка със симпатизантите и членовете, избирателната система с нищо няма да помогне", заключи д-р Нушева.

Гледайте целия разговор във видеото.