fallback

В Кения гласуват с таблети с пръстов отпечатък - възможно ли е у нас да се въведе тази система?

Очакванията са за още по-ниска избирателна активност

29.09.2024 | 14:05 Автор: Искра Ангелова

На прага сме на напрегнат политически месец. Точно 29 дни остават до предсрочните избори. А редица въпроси все още са без отговор. Очакванията са за още по-ниска избирателна активност.

"Българският политически живот, от гледна точка на тези, които го наблюдават отстрани, се състои от две големи групи - разочаровани и незаинтересовани. И виждаме, че тази група нараства, за сметка на хората, които все още правят някакъв избор от това, което им се предлага", коментира конституционният съдия проф. Янаки Стоилов.

А според други проблем е доверието в изборния процес.

"Машините са източник на корупция"

"Крайно време е депутатите и хората юристи да се заемат с изборното законодателство. В тези норми кой ли не бърка, какви ли каши не се създадоха. Първата стъпка е да се изхвърлят машините от изборния процес. Те са източник на корупция", категоричен е журналистът Петьо Блъсков.

"Машината сама по себе си не може да извърши нарушение, ако зад нея не стои човек, който да я манипулира, а това е възможно", смята юристът Явор Нотев.

Според бившия председател на ЦИК проф. Михаил Константинов може да се мисли и за други варианти за гласуване.

"В Кения вотът се извършва чрез таблети и всеки гласоподавател се идентифицира с пръстов отпечатък. Това е система, в която няма пробойни и не могат да бъдат правени манипулации на вота. Но не се внедрява у нас, защото държавата се казва България, а не Кения", лаконичен бе той.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

fallback
Още от Избори 2024
fallback