fallback

Проф. Михаил Константинов: Българите сме оцелявали много години, хайде да оцелеем и тази 

Специалистът изрази надежда предизборната кампания да бъде "по-малко злобна и мръсна" 

28.09.2024 | 21:00 Автор: Надя Хамдан

Вече всички са много изморени - и партиите, и хората. Както виждате, разделям ги тия две групи. Надявам се поради тази настъпила умора да бъде по-малко злобна кампанията и по-малко мръсна. Макар че, ако искате да видите истинска мръсна кампания, гледайте какво става в САЩ. Там се стреляха два пъти, може би още веднъж ще се стрелят. Тук, Слава Богу, не стреляме по политици. Не, че няма стрелб". Това каза в предаването "Опорни хора" бившият зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов и обобщи: "Така че да си пожелаем прилична кампания и както се казва - нека по-добрият победи".

Той посочи, че не очаква девет партии в 51-ия парламент, а седем или осем. "Недейте да търсите рационални обяснения в поведението на големите групи хора, а голяма група хора са българските избиратели. И то тия, които са решили да гласуват - тия 2 милиона или 2,1 милиона души, те очевидно показват ирационално поведение, каквото, за щастие, показват всички избиратели в целия свят. Това показва, че кризата е световна, а не българска. Тази демокрация, която се разви през ХХ век, мина през няколко кризи и изглеждаше, че това ще бъде краят на историята, нищо подобно - това ще бъде началото на историята", категоричен бе специалистът пред Bulgaria ON AIR.

"Машините изгубиха доверието у хората"

На въпрос какво ще реши политическата криза, той отговори така: "Аз се надявам, че българите имаме някакъв остатъчен акъл. Ние сме оцелявали много. Ние сме на 1400 години. Хайде да оцелеем и тази, а, какво ще кажете?".

Според проф. Константинов машините за машинния вот са изгубили доверието си и "трябва да се изхвърлят, както в цяла Европа". Той даде като добър пример избирателната система на Кения, където вотът се извършва чрез таблети и всеки гласоподавател се идентифицира с пръстов отпечатък. Според него това е система, в която няма пробойни и не могат да бъдат правени манипулации на вота. Но не се внедрява у нас, защото "държавата се казва България, а не Кения".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback