Румен Петков в Москва: Очаквам отношенията ни с Русия да се нормализират след изборите

Лидерът на АБВ участва в мащабния форум "Руска енергийна седмица"

27.09.2024 | 16:55 Редактор:
Среща с с председателя на комисията по външна политика на Руската Дума Леонид Слуцкий.
Среща с с председателя на комисията по външна политика на Руската Дума Леонид Слуцкий.

Румен Петков и неговият заместник Владимир Маринов са на работно посещение в Русия. Те се срещнаха с председателя на комисията по външна политика на Руската Дума Леонид Слуцкий. Тема на срещата бяха взаимоотношенията между България и Русия към настоящия момент и опитите за пренаписване на историята, информират от АБВ.

"Подобни опити срещат отпора на АБВ, особено в частта, където историята ни е обща", посочи Петков и подчерта необходимостта от общи прояви, за да бъде запазена нейната истинност.

Румен Петков и Владимир Маринов изразиха силно безпокойство от вмешателството на чужди капитали чрез НПО-та в България. Те заявиха очакването, че след предсрочните парламентарни избори в България консолидираната левица ще допринесе за нормализиране на взаимоотношенията между България и Русия. Румен Петков отново посочи последователната позиция на АБВ срещу налаганите на руската страна санкции и категоричната необходимост за мирно решаване на конфликтите.

Леонид Слуцкий изрази съгласие по разискваните теми, като посочи, че двете държави са исторически и православно свързани. Той заяви готовност за планиране на прояви, свързани с общата ни история, настояще и бъдеще, което да гарантира мира и спокойствието в нашия регион и Черноморския басейн и готовност за сътрудничество в името на добруването на двете държави и двата народа.

Румен Петков и Владимир Маринов участват в мащабния форум "Руска енергийна седмица“ в Москва от 26 до 28 септември. Събитието събра над 5000 участници и представители на средствата за масова информация, 1200 от тях са представители на руския и чуждестранен бизнес, 21 държави са представени от външните си министри, други 36 участват с политически представители и търговски дружества.

Тематичният фокус на Руската енергийна седмица е върху нефтения отрасъл, въглищните централи, химия, електро- атомна и хидроенергетика, като силен акцент се поставя именно върху възобновяемите енергоизточници и въпросът за това как промените и научните технологии влияят на този процес.

В обръщението си към си към гостите и участниците в събитието президентът на Руската федерация Владимир Путин отбеляза изключителната важност на форума. Той подчерта, че специално внимание трябва да бъде отделено на международното сътрудничество в сферата на енергетиката и, въпреки геополитическите условия, това направление така или иначе се развива и трябва да бъде намерен подход за използване на потенциала на всички партньори, без значение от геополитическите им нагласи в дадения момент.

Снимки: Facebook