fallback

Депутатите закриха 50-ия парламент със скандали, чупене и чалга

Пред очите на десетки миньори, които чаках съдбовни за тях решения

27.09.2024 | 13:32 Автор: Толя Стоянова

Батални сцени и окупирана парламентарна трибуна. Чупене на високоговорители. Химн и малко чалга от микрофоните. Фенерчета в пленарната зала. И една необичайна прегръдка. С тези кадри 50-ият парламент отиде в историята. 

Скандалът в пленарната зала избухна малко след 21:00 ч. снощи От четвъртия път депутатите събраха кворум с нагласа да продължат с работата си, но от "Възраждане" и ИТН окупираха трибуната.

За да ги усмири, на трибуната излезе и председателят на ДПС Делян Пеевски, който дори прегърна Тошко Йорданов от ИТН, но без успех.

В дневния си ред народните избраници включиха точката за промени в енергийния сектор, които засягат работата на "Мини Марица-изток". ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС бяха "за" обсъждането, но според "Възраждане", БСП и ИТН темата е важна и не бива да се разглежда посред нощ.

Наложи се извънреден среднощен председателски съвет

Някои от депутатите снимаха с телефоните случващото се, други снимаха себе си, а трети влязоха в ролята на репортери. Стигна се и до изключване на озвучителната система. Това наложи до прибягването към други методи - подвижен микрофон, за да говорят от място, но първо трябваше да се изпробва.

Заради ситуацията се наложи извънреден нощен председателски съвет. След това в пленарната зала се регистрираха само 9 народни представители. Това беляза края на последното заседание на 50-ото Народно събрание, което се проведе пред очите на миньорите. И въпреки загасените светлини в пленарната зала, някои депутати запяха и осветиха залата с фенерчетата на телефоните си.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

 

fallback
Още от Избори 2024
fallback