Димитър Главчев: Полагаме всички усилия, за да елиминираме изкривения вот

Служебният премиер призова българските институции да работят ефективно

27.09.2024 | 12:58 Редактор:

Изборите бяха сред основните теми в началото на днешното правителствено заседание. Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че след посещението си в консулството в Истанбул, колеги са му споделили че тези избори ще бъдат "много тежки".

"Секциите в Турция ще са особено напрегнати и дадоха идеи как може да се подобри. Според мен, там трябва да се насочи особено внимание и да вземем мерки. Дадоха своите предложения, ние ще ги представим на Централната избирателна комисия" заяви служебният министър-председател.

"Заедно с министър Иван Кондов бяхме на 22 и 23 септември в Ню Йорк, за да вземем участие в Срещата на върха за бъдещето. Темата е започната още през 2021 година от генералния секретар Антонио Гутериш. Тя е с работно заглавие "Многостранни решения за по-добро утре". Идеята е да се приведат глобалните и международните институции с реалностите – институциите да могат да действат по-ефективно, да решават проблемите на хората", заяви той.

Българите не смятат, че институциите работят

Главчев призова българските институции да работят ефективно, така че гражданите да могат да разчитат на тях.

"Можем да пренесем върху България тази тема – по-ефективна работа на институциите, за да може българските граждани да усещат, че ги има. Напоследък много се говори има или няма държава. От всички зависи, не само от служебното правителство. Държавата е и законодателният орган, изпълнителната власт, съдебната власт и надолу към местната власт – всичко това е държава. Трябва да действаме съвместно", категоричен бе Главчев.

Правителството се бори с купения вот

Той каза още, че е провел срещи с българските общности в САЩ. Относно подготовката за изборите служебният министър-председател каза, че и у нас, и в чужбина намалява броя на гласуващите.

"Призовах ги и тях за по-голяма активност, за да може изборът, който бъде направен, да бъде с по-голяма представителност. Ако се гласува по-масово, възможностите за т.нар. "изкривен вот", са много по-малки", категоричен бе той.

Служебният премиер увери, че ръководения от него кабинет полага всички усилия за неутрализирането на купения вот.

"Продължаваме нашите усилия за елиминиране и потенциални възможности за изкривявания вота на хората. Целта е да се повиши доверието на избирателите и тяхната увереност, че гласът им няма да отиде напразно. Ние като служебно правителство правим всичко това", коментира Главчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR