Партиите предлагат евтин спектакъл на отчаяните избиратели

Политиците трябва да постигнат диалог, категорични са Пепи Димитрова и доц. Николай Димитров

27.09.2024 | 10:33 Редактор:

Първи ден от кампанията за вота на 27 октомври. В надпреварата се включват 23 партии и 9 коалиции. Снощи парламентът завърши редовните си заседания малко преди полунощ, с блокиране на работата от трибуната, скандали и гасене на тока в залата.

"Когато има тотално отчаяние от отсрещната страна, те са длъжни да предприемат някакви мерки, за да ни събудят. Очевидно не успяват да го направят нито чрез слогани, нито чрез идеологии, нито чрез обещания за бъдещето, защото всички признават, че всъщност нищо добро няма да направят в следващия парламент. Единственият друг механизъм, който е познат за привличане на общественото внимание, е циркаджийство, някакъв евтин спектакъл, с който отново да застанат под светлината на прожекторите", коментира PR експертът Пепи Димитрова в студиото на "България сутрин".

Омагьосаният кръг на поредните избори

Политическите партии и коалиции изглежда не могат да предложат реални решения и това води до повтарящи се сценарии. Димитрова подчерта, че тези евтини спектакли само засилват разочарованието на хората и отказа им да участват в политическия процес.

"Ние сме в омагьосан кръг, от който не виждам надежда да излезем", каза тя.

Психологът доц. Николай Димитров добави още една важна гледна точка – апатията на гражданите. Според него те не са отчаяни, а просто незаинтересовани от политическите процеси.

Депутатите използват последния работен ден на парламента, за да се впишат в новините безплатно, тъй като след това медийното отразяване на политическите партии ще бъде платено, на мнение е гостът.

"По този начин ти заявяваш, особено на твоята си публика, че продължаваш линията си на поведение и идеологията, която имаш, да я изпълняваш и практикуваш в Народното събрание и извън него. Това освен че привлича внимание, потвърждава и теорията, че партиите съзнателно се опитват да отвратят хората от избирателния процес, за да може да си осигурят по-добър комфорт помежду си и да разчитат само на твърдите си ядра", заяви доц. Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Липсата на диалог между партиите е основен проблем

И двамата експерти са единодушни, че липсата на диалог между политическите партии е един от основните проблеми на българската политическа система.

Според Пепи Димитрова партиите не искат да говорят помежду си и не търсят начини да намерят общи интереси в полза на обществото. Тя отбеляза, че всяко решение, което трябва да бъде взето, носи висока цена и никой не иска да поеме отговорността за това.

Доц. Димитров подкрепи това мнение, като допълни, че липсата на нови идеи и стратегии в политическите кампании е доказателство, че партиите нямат интерес от реална промяна.

Гледайте целия разговор във видеото.