fallback

"Тренд" за изборите: ГЕРБ-СДС печели, "Възраждане" изпреварва ПП-ДБ за второто място

МЕЧ и "Величие" остават под парламентарната бариера

27.09.2024 | 08:10 Автор: Деси Николова

Седем сигурни формации в следващото Народно събрание, а две са с шанс да преминат бариерата. Два милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас, сочи проучване на "Тренд".

През септември не се наблюдава съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната.  Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа, като само 12% от всички интервюирани изразяват положителна оценка за работата му, докато 80% дават отрицателна оценка.

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, а 70%  изразяват отрицателно мнение. Регистрираме 38% положителна оценка за работата на президента, докато отрицателната е 49%.

Кои партии ще влязат в парламента?

Коалицията ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи. Битката за второто място остава с неясен край. "Възраждане" отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15.6% от гласуващите. Плътно след тях е "Продължаваме промяната-Демократична България" с 15.1% от гласуващите.

Коалицията около Ахмед Доган "Алианс за права и свободи" се ползва с подкрепата на 8.5% от гласуващите. С изравнени позиции са "БСП-Обединена левица" (6.9%) и "Има такъв народ" (6.9%). Формацията около Делян Пеевски "Движение за права и свободи – Ново начало" се ползва с подкрепата на 5.8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

Партията на Радостин Василев - МЕЧ (3,5%), както и "Величие" (3,4%) остават под парламентарната бариера, но с шансове за парламентарно представителство. Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията "не подкрепям никого", е 3,9%, но този процент се разпределя между всички формации.

Избирателна активност над 2 милиона

Очакваната избирателна активност според данните от проучването е между 2 милиона и 2 милиона и 200 хиляди души, които биха упражнили правото си на глас.

В проучването бяха тествани две твърдения относно евентуалните компромиси след изборите. Твърдението "след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство" събира подкрепата на 2/3 от пълнолетните българи, докато 19% са на мнение, че "ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори".

Настоящото изследване е проведено в периода 17 – 24 септември 2024г. от "Тренд", публикува се на сайта на агенцията и е възложено от "24 часа". Проучването е проведено сред 1003 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю "лице в лице".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от Избори 2024
fallback