fallback

Д-р Любомир Канов: Политическата система влезе в хронично заболяване

Държавата раздава порциите, а където се раздават те, има корупция, каза психиатърът

26.09.2024 | 21:06 Автор: Вяра Димова

Поредните избори изглеждат като заболяване с хроничен характер без ремисия - по-лошият вариант от всяко заболяване. Това мнение изрази психиатърът д-р Любомир Канов в предаването "Денят ON AIR" по повод политическата криза в България.

"Политическата система влезе в хронично заболяване, от което няма ремисия - то продължава с един подмолен бавен ход да разяжда душата на обществото. Сякаш нямаме нужното лекарство. Цялата система на нашия национален организъм е грешно построена, много важни функции са недостатъчни и не функционират. Например имунната система на нашето общество, която е съдебната система, не функционира", коментира той.

Държавата и нейните функции

"Когато държавата изземе всички функции, имаме комунизъм. Хората си фантазират държавата като нещо независимо от тях, което могат да мразят. Това е заболяване, от което няма излизане, защото е вече манталитет. Ние сме държавата, ние сме назначили хора, които да се грижат за реда. Функциите на държавата трябва да са доста ограничени, строго дефинирани, а не да се разпилява в неща, които не са нейна работа. Това е и концепцията на "Синя България", към която и аз принадлежа. Проблемът с корупцията се корени в това, че държавата раздава порциите, а където се раздават порциите, има корупция", подчерта д-р Канов пред Bulgaria ON AIR.

Съдебната система е най-важната част на държавата, заяви психиатърът. Според него има просташки език в парламента.

"Уличен език, той не принадлежи на парламент и на цивилизована среда. На системата за предлагане на политически кандидати ѝ липсват филтрите, чрез които да се процежда качество и да се отсейва негодното. Такова поведение възпитава много зле публичността и младите хора", смята д-р Канов.

Промяна в изборната система

"Президентската република е най-лошият възможен вариант, но промяна на изборната система, плюс възможност да се състезават най-добрите, е крачка към демокрацията. Американската демокрация, колкото и да е велика, е велика поради истинското разделение на властите. В много отношения американската демокрация се влошава с изключително голямата доминация на лявата публичност", обясни той.

Д-р Канов прогнозира драстично преориентиране на вътрешните политически сили в България.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback