fallback

Избирателят чака оферти от политиците, бариера за НС може да падне под 80 хил. гласа

Според Кольо Колев и Максим Бехар парламентът не е свършил работата си

26.09.2024 | 20:36 Автор: Беатрис Младжова

50-ото Народно събрание си отива. Какво успяха да свършат партиите?

"Успяха да продължат своите безумни спорове. Продължават да копаят още разграничителни линии. Не можем да кажем, че има нещо, с което този парламент да бъде запомнен. Основното, което беше и ще бъде в следващите няколко месеца, е разцеплението в ДПС. Един парламент, който до голяма степен най-важната му характеристика е, че се занимаваше предимно със себе си, а не с проблемите на обществото", заяви социологът Кольо Колев в "Денят ON AIR".

Икономиката остава ключов фактор

Според Максим Бехар кризата е в икономиката и тя е защото България не се движи напред.

"Партийното разделение, всички тези крамоли в ДПС, това няма нищо общо с парламента. Това са вътрешнопартийни движения, които рано или късно щяха да настъпят. Парламентът не свърши нищо. В крайна сметка работата на един парламент е да се създадат добри условия за работа и да направи икономиката още по-добра. Не мога да си помисля, че през останалите 30 дни ще има сблъсък на икономически концепции. Година и половина инфлацията беше много силна и всичко това направи пазара ни съвсем различен", допълни PR експертът за Bulgaria ON AIR.

Можем да очакваме изборна активност по-ниска от 2 млн. души, което прави изборната бариера по-малко от 80 000 гласа, категоричен е Колев.

"След доста избори и партиите, и техните анализатори, пропагандатори са свършили думите. Не само думите, а и идеите. Партиите не намират думите, идеите, с които да се обърнат към хората и по някакъв начин да ги накарат да гласуват за тях. Всичко е казано и от тук нататък остават само едни агитки, които евентуално да гласуват за "нашите". Каквото и ново да измислят политическите формации, те не могат дори да го лансират. Изборите ще бъдат не на базата на някакъв здрав разум, а на чиста емоция", коментира гостът.

По думите на Бехар икономическата битка ще е много решаваща.

"Ако избирателната активност е големият проблем при България, това означава, че хората, които искат да се занимават с политика, трябва да имат много ясни послания и програма как те да бъдат контролирани. Къса се огромната връзка между обещания и отчетност, това демотивира. Трябва да бъде забранено със закон, че депутат, който се кандидатира, може да се откаже и това го правят всички политически сили. И откъде накъде ще се кандидатират на две места? Това е такава безпардонна манипулация", поясни той.

В очакване на политическите оферти

Колев е на мнение, че обществото вече е свикнало с политическата ситуация у нас. 

"Скоро очаквам и ансамбъл по художествена гимнастика да бъде лансиран, но те са разумни момичета и няма да заменят работата си с тази. Ясно се изкарват хора, които изначално е ясно, че няма да заемат тези места. Разумът отказва да работи. За да привлечеш нови избиратели, ти трябва оферта. Властта е инструмент, с който искаш да направиш нещо. Но какво ще направиш - хората очакват да чуят това", посочи социологът.

България не европейския пазар е постижима мечта, каза PR експертът.

"Има възможност за оферти през този един месец. Трябва да има ясни икономически цели. Ако едно семейство свърши парите, всеки ще мисли как да изкара пари. Същото е в момента и в България. Трябва да има разумни мениджъри, които да се прикрият зад фасадата на политиците и да изкарат България на европейския пазар по един достоен начин. Това е Българска мечта, която е постижима", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback