fallback

Избори 2024: Изолиране на експертите и монолози вместо диалог по същество

Доц. Албена Танева, проф. Николай Найденов и Атанас Радев не виждат конкретна символика в номерата на партиите в бюлетината

25.09.2024 | 10:34 Автор: Вяра Димова

Централната избирателна комисия (ЦИК) тегли днес номерата партиите и коалициите, с които те ще се явят на извънредните парламентарни избори на 27 октомври 2024 г. 

"Излишно е да търсим символика в номерата. Действа ободряващо, но няма никаква връзка. Целта не е да бъдем просто духовити, отдавна има недостиг на разговор по същество", коментира политологът доц. Албена Танева в "България сутрин".

Големият отсъстващ в политическия живот е рационалният дебат и рационално мислещият гражданин, на мнение е политологът проф. Николай Найденов.

"В продължение на над три десетилетия битката е срещу рационално мислещия гражданин. Всякакви формални критерии и постижения на политическите партии са най-голямото, до което могат да достигнат. Битката между двете ДПС-та - по същество няма битка, това са само символични сблъсъци", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Партиите търсят краткосрочния ефект на изборите

"Това не е една и съща стратегия. Обръщането на кметовете повече прилича на стратегическа идея, отколкото играта с млади лица. В своя смисъл е партиите да могат да имат системен характер, да са разпознаваеми, да е ясно, когато една политическа сила участва в избори, какви предложения дава и как да се решават проблемите на обществото. Големият успех на партиите е да могат да предлагат идеи, които по нататък да ги оставят като разпознаваем авторитет, който предизвиква доверие. Доверието е авторитетът и силата на политическите дейци", смята доц. Танева.

По думите на проф. Найденов, ГЕРБ се готви да вземе толкова гласове, че да няма нужда от трети участник: "Не е възможно, но са длъжни да го кажат като предизборна стратегия".

Възможно ли е обединение на партиите?

"Доста неща се променят в политическите партии. Хубаво е, че имаме заявена цел от страна на ГЕРБ, но остава и възможността как ще се формира управлението", посочи политологът Атанас Радев.

Получаването на политическата власт "минава през иглените уши на умението да се влезе след това в режим на управление", заяви от своя страна доц. Танева.

"В политиката не търсим вълшебници, които еднолично решават въпросите. Размяната на монолози не е диалог, липсва дискусията по същество", настоя тя.

Според проф. Найденов, за да има джентълменско споразумение, трябва да има терен, на който моралната позиция на политика има сила.

"В кабинета "Денков-Габриел" имахме хора, които бяха експерти, но се оказа, че са близки до конкретни хора. Щом политическите партии не могат да се справят, да отстъпят и да дадат шанс на експертите", анализира още Радев.

Всяка партия ще прави кампания към всички избиратели с опит да ги превърне в свое ядро, смята проф. Найденов.

"Огромната част от избирателите, които не гласуват, са се капсулирали в своите представи за политиката. Много хора са застинали, застанали са на различни спирки по линия, по която вече не минава автобус, чакат", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback