Избори 2024: Изолиране на експертите и монолози вместо диалог по същество

Доц. Албена Танева, проф. Николай Найденов и Атанас Радев не виждат конкретна символика в номерата на партиите в бюлетината

25.09.2024 | 10:34 Редактор:

Централната избирателна комисия (ЦИК) тегли днес номерата партиите и коалициите, с които те ще се явят на извънредните парламентарни избори на 27 октомври 2024 г. 

"Излишно е да търсим символика в номерата. Действа ободряващо, но няма никаква връзка. Целта не е да бъдем просто духовити, отдавна има недостиг на разговор по същество", коментира политологът доц. Албена Танева в "България сутрин".

Големият отсъстващ в политическия живот е рационалният дебат и рационално мислещият гражданин, на мнение е политологът проф. Николай Найденов.

"В продължение на над три десетилетия битката е срещу рационално мислещия гражданин. Всякакви формални критерии и постижения на политическите партии са най-голямото, до което могат да достигнат. Битката между двете ДПС-та - по същество няма битка, това са само символични сблъсъци", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Партиите търсят краткосрочния ефект на изборите

"Това не е една и съща стратегия. Обръщането на кметовете повече прилича на стратегическа идея, отколкото играта с млади лица. В своя смисъл е партиите да могат да имат системен характер, да са разпознаваеми, да е ясно, когато една политическа сила участва в избори, какви предложения дава и как да се решават проблемите на обществото. Големият успех на партиите е да могат да предлагат идеи, които по нататък да ги оставят като разпознаваем авторитет, който предизвиква доверие. Доверието е авторитетът и силата на политическите дейци", смята доц. Танева.

По думите на проф. Найденов, ГЕРБ се готви да вземе толкова гласове, че да няма нужда от трети участник: "Не е възможно, но са длъжни да го кажат като предизборна стратегия".

Възможно ли е обединение на партиите?

"Доста неща се променят в политическите партии. Хубаво е, че имаме заявена цел от страна на ГЕРБ, но остава и възможността как ще се формира управлението", посочи политологът Атанас Радев.

Получаването на политическата власт "минава през иглените уши на умението да се влезе след това в режим на управление", заяви от своя страна доц. Танева.

"В политиката не търсим вълшебници, които еднолично решават въпросите. Размяната на монолози не е диалог, липсва дискусията по същество", настоя тя.

Според проф. Найденов, за да има джентълменско споразумение, трябва да има терен, на който моралната позиция на политика има сила.

"В кабинета "Денков-Габриел" имахме хора, които бяха експерти, но се оказа, че са близки до конкретни хора. Щом политическите партии не могат да се справят, да отстъпят и да дадат шанс на експертите", анализира още Радев.

Всяка партия ще прави кампания към всички избиратели с опит да ги превърне в свое ядро, смята проф. Найденов.

"Огромната част от избирателите, които не гласуват, са се капсулирали в своите представи за политиката. Много хора са застинали, застанали са на различни спирки по линия, по която вече не минава автобус, чакат", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.