fallback

Политолози: Нови избори се очакват през 2025 г.

Проблемите във всяка от партиите коментираха проф. Румяна Коларова и доц. Иво Инджов

24.09.2024 | 10:37 Автор: Елеонора Танева

Днес изтича срокът за регистрация на партийните листи в ЦИК за предсрочните избори на 27 октомври. Повечето партии вече оповестиха имената на водачите си на листи. 

"Във всяка една партия има нещо ново, трябва да си променят стратегиите - кметовете водят листите при ГЕРБ, което е необичайно за България. Дебатът кой как управлява публично големите градове, е ожесточен. Посланието е "Хаосът, който наблюдавате, нашите кметове го контролират". В Бургас и Стара Загора хора, които са противници на ГЕРБ, признават, че са уредени градове", заяви политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "България сутрин".

Колегата ѝ доц. Иво Инджов изрази позицията си, че е непочтено спрямо избирателите водачи на листи да са хора, за които се знае, че няма да бъдат депутати и ще отстъпят мястото си. 

Неизвестните около двете ДПС-та

В ефира на Bulgaria ON AIR политологът посочи, че напрежението в ДПС ще доведе до объркване в избирателите: "Това ще се отрази на вота, доста по-малко мюсюлмани ще гласуват за двете формации, Доган ще победи по точки".

Проф. Коларова заяви, че при двете ДПС-та е интересно кой реди листите. И докато при "ДПС - Ново начало" е ясно, че това е Пеевски, при ДПС на Доган има още много неясноти.

"Пеевски ще издига местните си активисти - млади хора, които работят, донесли са му гласове на предните избори. Големият проблем са другите листи - не е ясно на колко места ще води Ахмед Доган, дали ще води. Дали няма да има противоречие с Устава, що се отнася до други членове на ДПС. И в двата случая става дума за клиентели. Доган говори "ние" - като олицетворение на общността на българските турци. Но партията не е общност много ототдавна", коментира проф. Румяна Коларова.

Криза в "БСП - обединена левица" още преди старта на кампанията

Драмата с Нинова беше, че тя искаше да има думата при реденето на листи, отбеляза политологът. Тя допълни, че и сега това ще бъде основното предизвикателство пред левицата. 

"Когато събираш трохите останали от лявото, пак листите ще са препъни камък. Ако по места успеят да постигнат обединение и да мобилизират - там логиката ще са преференциите. Преферeнциите стимулират корпоративния модел на мобилизация", каза още проф. Коларова.

Задават се избори в края на 2025 г.

Политолозите са на мнение, че по-голяма тежест в коалицията имат от "Демократична България" и от "Продължаваме промяната" ще трябва да правят компромиси.

"Ако се състави правителство под една или друга форма, ще бъде краткосрочно и догодина ще отидем на осми поред избори, където вероятно ще има развръзка. Социолози прогнозират възможен парламент с 9 участници, които ще е рекорд в историята ни след 89, 2014 г. бяха 8, това ще е крайно нестабилен парламент. Очевидно коалиция няма как да стане, ням как да имаме премиер технократ равно отдалечен, да подкрепят правителство на малцинството на ГЕРБ за 6 месеца с ясни цели и да си напишат домашното", изрази очакванията си доц. Иво Инджов.

"Важно е и как ще се позиционира президентът, не само по отношение на играчите, но и каква роля ще има в предизборната кампания - ще мълчи ли, ще критикува ли", каза от своя страна проф. Коларова.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback