fallback

Радев казва кога ще свика 50-ото НС, на масата са картите за консултации за кабинет

Ясно е кои партии няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС

16.06.2024 | 13:34 Автор: Елеонора Танева

На прага на напрегната политическа седмица - след броени часове президентът Румен Радев трябва да обяви кога ще свика първото заседание на 50-ия парламент. През следващата седмица очакваме да разберем и кога се очаква да започнат срещите между ГЕРБ-СДС и останалите политически партии

Пътят към успешното съставяне на редовно правителство в рамките на 50-ото Народно събрание или пътят към нов парламентарен вот започва от утре. Победителят от изборите ГЕРБ кани останалите формации на преговори. 

"Няма да се кандидатирам за премиер. Ще излъча преговорен екип. Това ще бъдат колегите – Теменужка, Рая и Деница. В понеделник ще се свържем и ще поканим лидерите на всички партии", заяви през седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ДПС прие поканата още преди да я получи. Дори на практика втората политическа сила първа се обърна към ГЕРБ – ден преди Борисов да анонсира, че предстои да покани партиите на разговори.  

"Призовавам всички отговорни политически лидери незабавно да започнем консултации за намирането на формула за съставяне на стабилно правителство. Призовавам лидера на най-голямата политическа сила г-н Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес, така, както им приляга като първа политическа сила в 50-то Народно събрание", заяви Пеевски.

Дали третата политическа сила в парламентарното мнозинство от времето на сглобката ПП-ДБ ще подкрепи кабинет на ГЕРБ, не е под въпрос.

"Без нашето участие в консултациите Борисов не може да стане премиер, както се надяваше преди изборите. Няма да е премиер, защото няма да участваме в консултациите", категоричен беше Кирил Петков.

В 50-ото Народно събрание БСП влиза под ръководство на нов партиен лидер – Атанас Зафиров, който макар и временно, ще води социалистите. Успоредно с решението за Зафиров, вътрешнопартийно БСП гласували и дали да дадат подкрепата си за правителство на ГЕРБ.

"Националният съвет на БСП, въз основа на резултатите от изборите, потвърждава решението си да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС. Ако поканата е от ГЕРБ, внимателно ще прочетем текста на решението, което беше взето, и ще вземем решение", заяви Зафиров.

От "Възраждане" остават на досегашната си позиция – биха подкрепили единствено кабинет с техен мандат. 

А пък лидерът на новата партията в парламента "Величие" Николай Марков заяви, че би разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но не и с преговорния екип. Той не уточни дали би подкрепил кабинет на ГЕРБ, тъй като не са известни намеренията на евентуалното правителство. 

А от ИТН дадоха сигнал, че България има нужда от експертно правителство. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Избори 2024
fallback