БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ

Дали новото ръководство на левицата ще отиде на преговори, става ясно след заседание на Изпълнителното бюро

15.06.2024 | 18:44 Редактор: Елеонора Танева

Още този понеделник се очаква да започнат преговорите на първата политическа сила ГЕРБ с останалите парламентарни групи за подкрепа за кабинет. Новият "първи" на "Позитано" 20 Атанас Зафиров обяви намеренията на социалистите - няма да подкрепят правителство с първия или втория мандат. Но дали ще откликнат на покана за преговори от ГЕРБ още не е ясно.

"Ако поканата е от ГЕРБ, внимателно ще я прочетем и ще вземем решение на нашето Изпълнително бюро", заяви временният председател на БСП Атанас Зафиров.

БСП взе и структурни решения за участието си в 50-ото НС. Борислав Гуцанов ще оглави ПГ, а Драгомир Стойнев ще бъде предложен за заместник-председател на НС. На заседанието на НС не присъстваха Корнелия Нинова и Георги Свиленски. 

Бившата председателка взе отношение през Facebook.

"Призовавам членовете на Националния съвет на БСП днес да подтиснат личните си амбиции, омразата и реваншизма, да проявят разум и да не хвърлят партията в хаос. Нека се вземат най-добрите за БСП решения", написа Корнелия Нинова.

Зафиров беше категоричен, че не е имало никаква форма на реваншизъм, "рязане на глави".

А Националният съвет заседава малко повече от три часа. Членовете се събраха преди обяд с ясни планове за бъдещето на столетницата.

"Време е да затворим една срамна страница в историята на партията и да не забравяме какво се е случило, за да не се повтарят тези неща", призова Иван Таков.

"Смени по върховете на БСП. Дали Корнелия Нинова ще бъде отново кандидат - това си е нейно решение", заяви Александър Симов.

Изборът на постоянен председател трябва да стане факт през есента. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)