Борисов и ГЕРБ държат здраво юздите, първият мандат е ключов за правителство

Правилната ли е стратегията на лидерите на изборите - коментират Ружа Райчева, Марио Русинов и Кристиян Стефанов

14.06.2024 | 11:16 Редактор: Деси Николова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще излъчи контактна група за провеждане на преговори с останалите партии за съставянето на кабинет. Той подчерта, че няма да се кандидатира за премиер, но бъдещият министър-председател трябва да е от ГЕРБ.

"Явно в настоящата ситуация, това е правилната стратегия. Доста директно каза Борисов какво иска, отстрани себе си от играта, което беше основният въпрос, но това не значи, че той няма да управлява, ако стане премиер някой от ГЕРБ. Както ни е ясно, там юздите се държат здраво. Въпросът тук е реакцията на Пеевски. Сякаш този път той е определящият фактор, въпреки че победата е на Борисов. Пеевски е много сложна фигура за приемане от българските избиратели, независимо коя партия са избрали", коментира политологът Ружа Райчева в студиото на "България сутрин".

По нейни думи е възможно Борисов да търси подкрепата от някой друг, например от ИТН или БСП.

Във вчерашната пресконференция Борисов заяви, че правителство може да се постигне само с първия мандат или отиваме на избори през септември.

"Ако се тръгне по рулетката на раздадените мандати, няма кой да го реализира. Ако ДПС започне да реализира мандат, те са в пълна политическа изолация и много малко вероятно е те да направят нещо. А пък при кого може да отиде третият? Радев обича да дава на БСП последния мандат, принципно го дава на тях, а те показват, че не могат да го направят. Първият мандат изглежда ключов за това дали ще има правителство, или не", заяви политологът Марио Русинов пред Bulgaria ON AIR.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че в понеделник започват разговори за съставяне на правителство, а в преговорния екип ще участват Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева.

"Борисов обича да имитира демократични форми, но в действителност истинското нещо се взима като решение от него лично в ГЕРБ. Това е просто за пред публиката и да се изиграе политически танц. Тези дами са част от медийния оборот и част от образа на ГЕРБ. Наистина ГЕРБ ще състави кабинет с първия мандат, заедно с ДПС и вероятно с "Има такъв народ". Той ще търси подкрепа и от "Величие", и от БСП, които са склонни да се формира кабинет в рамките на този парламент", каза политологът Кристиян Стефанов.

По негови думи политическата логика клони към това министерствата да се разпределят между ГЕРБ, ДПС и една от партиите, която ще ги подкрепи.

Гледайте целия разговор във видеото.