Ваня Нушева: Законодателството пречи на ЦИК да си върши работата

Според нея най-големият проблем остават Секционните избирателни комисии

12.06.2024 | 16:25 Редактор:

Проблемите около отчитането на вота продължиха с дни. Никой не е учуден от това, че имаше отново огромно количество сгрешени и задраскани протоколи. Тази година обаче ЦИК реши да стимулира членовете на СИК с по 25 лева, ако предадат несбъркани протоколи.

"ЦИК натрупа достатъчно опит в това да прави избори. Можем да определим, че тя се справи добре с организирането на изборите. Ние имаме едни дефинирани, детайлни, понякога излишно детайлни правила за изборния процес. Самото законодателство създава проблеми в работата на избирателната комисия. Не трябва да забравяме все пак, че решенията на ЦИК, част от тях са и политически мотивирани, предвид състава и начина, по който са излъчени членовете на ЦИК", заяви преподавателят по изборни системи в Софийския университет Ваня Нушева в студиото на предаването "Директно".

Според нея най-големият проблем остават Секционните избирателни комисии.

"Двата големи проблема, които са резултат от начина, по който в законодателството е решен въпроса - това, че са само и единствено на партиен принцип номинирани членовете на комисиите и това, че те не са добре обучени и се заменят. Ние непрекъснато говорим за това след всеки вид избори, които се провеждат", отбеляза Нушева пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.