fallback

Как ще се промени дневният ред на Европарламента?

Бисерка Бенишева и доц. Христо Христев казаха какво предстои да се случи в Европа

10.06.2024 | 19:20 Автор: Деси Николова

Европейската народна партия с категорична победа на изборите за Европейски парламент със 189 депутатски места, следвани от групата на Социалистите и демократите, която ще има 135 места. На трето място е "Обнови Европа" с 80 места. "Зелените" обаче претърпяват поражение и остават едва с 52-ма евродепутати. 

"Резултатите от проведения вот показаха настроенията в европейското политическо пространство. Резултатите бяха също един вид тест за управляващите партии в държавите членки. След като вече знаем каква е картината и разпределението на политическите семейства в Европа, очакваме следващата събота, а именно какъв ще бъде стратегическият дневен ред на Съюза за следващите пет години, като се отчитат тези резултати - кои политики ще заложим за следващите пет години, как ги финансираме", заяви дипломатът Бисерка Бенишева в студиото на предаването "Директно".

Евровотът е белязан от възход на консервативните и крайнодесни формации в редица европейски държави, а този факт накара френския президент Еманюел Макрон да насрочи и извънредни избори в края на юни.

"Действително е налице силен резултат на национални кандидати в отделните държави за Европейския парламент, които се квалифицират като принадлежащи към крайната десница, но това не е хомогенно политическо семейство. В досегашния състав на парламента има оформени две групи - тази на консерваторите и реформистите, а другата е идентичност и демокрация, които имат определени аспекти на своите позиции, които не позволяват да бъдат заедно", коментира преподавателят по европейско право доц. Христо Христев пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи законодателната програма на Съюза по-скоро се определя между Европейската комисия и Европейския съвет.

"Макар че той няма преки законодателни функции, но има видимо влияние върху определянето на политическия дневен ред. Ще трябва да изчакаме есента, за да се оформи новият състав на комисията и да видим дали Фон дер Лайен ще остане начело",  отбеляза доц. Христев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback