fallback

Бивш председател на ЦИК: Лица, фалшифицирали предишни избори, пак бяха в СИК

Ивилина Алексиева-Робинсън заяви, че ЦИК се справи добре

10.06.2024 | 19:00 Автор: Деси Николова

Поредни избори и поредна дълга нощ за членовете на секционните избирателни комисии с предаването на изборните протоколи. И отново – масово книжата са пълни с грешки, като в Пловдив и Добрич например, където става дума за над 80% от протоколите, а в Хасково няколко секции броиха наново.

"Звучи шокиращо, но ЦИК в рамките на нейните правомощия се справи добре. ЦИК се справи добре, защото онова, което тя трябваше да направи е да осигури един спокоен процес по всички регистрации, които протичат, по машинното гласуване, по информиране на обществото за начините на гласуване, за техните права и задължения, по подготовка на Секционните избирателни комисии. През цялото това време ЦИК действа неутрално. Тя не взимаше политически решения, беше консенсусна, излъчваше стабилност и се справи със задачата си", заяви бившият председател на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева-Робинсън в студиото на предаването "Директно".

Въпреки това събеседникът отбеляза и няколко грешки, които комисията е допуснала по отношение на обучението на СИК, което според нея продължава да не е добро.

"Второто не е толкова забележка, колкото е един абсурд, но ще го препоръчам на ЦИК. Комисията до този момент в своите методически указания и решения казва как трябва да станат нещата, но по отношение на машинното гласуване бих препоръчала следващия път да направят едно приложение, всички възможни проблеми, които могат да се случат, как да бъдат решени", коментира Алексиева-Робинсън пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че лица, които на предишни избори са фалшифицирали изборите, отново са били номинирани и назначени за членове на СИК.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback