Стоил Цицелков: Член на СИК припадна в локва кръв, около него продължиха да броят

Опашките са от контролирания вот след излизане на екзитполове, убеден е представителят на "Обединение Честни Избори"

11.06.2024 | 21:02 Редактор: Елеонора Танева

"Контролираният вот не става в деня на изборите, става чрез работодатели, обществени поръчки. МВР с нежелание идваха на нашите сигнали. Виждаха се хора, които седят и нареждат кой как да гласува, придружители в тъмна стаичка, без да има нужда от придружител и това става под погледа на наблюдатели", заяви Стоил Цицелков от "Обединение Честни Избори" в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му има голяма толерантност към някои видове нарушения. 

"Виждал съм как идва човек с 2-3 лични карти, не изглежда да му е платено. В над 30% от обхванатите 130, не се случва четене на глас на резултатите", даде пример Цицелков.

За голяма част от случаите на неспазване на законовите текстове, отговорът от ЦИК бил, че ѝ е вменено по закон. 

"Липсата на единен стандарт как се правят избори, уикенда преди това членове на СИК са подменени с парашутисти - това го правят политическите партии. Имате видео заснемане, някой човек застава, навежда се, почва да брои и аз виждам неговия гръб, влизат и излизат хора, това може да послужи за най-смешните домашни видеоклипове", заяви Стоил Цицелков.

По думите му пред Bulgaria ON AIR хората са се отчаяли  от гледане на технологии, не на политики. Според него, това че правим толкова често избори, трябва да означава, че ги правим по мед и масло, което не се случва. 

"Сигурно няма и две секции, в които да са спазени правилата за броене. Ако някой е попаднал на такова видео, може да ни го прати, за да го дадем за пример. При броенето един човек беше припаднал, беше в локва кръв и те продължиха да броят. От РИК излязоха в решение кой да му вземе функциите", каза за фрапантен случай Цицелков. 

Той даде обяснение и на опашките от гласуващи в края на изборния ден: "Опашките са, когато има контролиран вот, когато излизат екзитполове - се мобилизират".

Цицелков призова за истинска реформа в начина на гласуване. 

Гледайте целия разговор във видеото.