Очаквания за по-слаб кабинет, а ако лидерите подадат оставки - партиите да се разпаднат

Проф. Мария Пиргова и Валерия Велева коментираха следизборната обстановка

11.06.2024 | 20:30 Редактор: Беатрис Младжова

Втора оставка след изборите. Корнелия Нинова подаде оставка като председател на БСП ден след тази на лидера на "Да, България" Христо Иванов. 

"Тази оставка е най-очакваното нещо в лявото пространство. За съжаление не го виждам вече като пространство, то е много разпиляно. За пореден път подава оставка, която не се разбира истинска ли е, не е ли, поема ли тя някаква отговорност. От друга страна казва, че не са допуснали никаква грешка, но има катастрофа. Това говори за някакви когнитивни недостатъци. Това не е лидерско изказване, а е вече доста неподходящо за ситуацията", заяви политологът проф. Мария Пиргова за "Денят ON AIR".

Корнелия Нинова е довела до спад на гласоподавателите на партията в годините си на управление, смята Валерия Велева.

"Аз смятам, че има дълбоко неосъзнаване на вината на лидера, който е довел партията с 955 хил. гласоподаватели за 7 години до 141 000. Не са виновни социолозите. БСП има правилна политика по важни въпроси за страната. Защо 800 хиляди си отидоха за 7 години? Резултатите са погром, защото с това се заличава лявото пространство като структурна формула. Няма чуваемост, затова се стигна до този резултат. Тази оставка е закъсняла. Няма шанс, който и да дойде, да я въздигне тази партия", допълни журналистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на политолога политическата система в България е на много ниско ниво.

"От тези изборни резултати трябва да видим много оставки. Но тъй като партиите в България са лидерски, ако лидерите си подадат оставките, партиите се разпадат. Няма държавна отговорност, политиката е изгубена. Политическата логика е загубена, а политическата система е разсипана, 70% от гражданите не са в тази политическа система", посочи Пиргова.

Според журналиста при едни нови избори щетите биха били още по-големи.

"Задължително е в това Народно събрание да бъде съставен кабинет, защото отивайки на още едни избори, погромът ще е още по-голям. Имаме политическа партия, която е на първо място със сериозен процент преднина. Имаме втора партия, която има сериозно влияние. Трябва да бъде направено правителство", коментира Велева.

Новият кабинет ще е по-слаб от предишните, на мнение са гостите.

"Този парламент ще бъде изключително вреден за България. При положение, че Бойко Борисов доведе страната до това положение, сега ще искаме той да ни управлява, че да бъдем по-добре. Това не е политическо нещо, това е мафия. Този парламент гражданите не трябва да го признаят", каза Пиргова.

"Този парламент ще бъде по-лош, по-слаб и по-непродуктивен. Изборите са легитимни, те са признати от всички партии. Така или иначе вървим по правилата на демокрацията. Тепърва новите проекти, които ще се родят, ще бъдат от този тип на "Величие", добави Велева.

Гледайте целия разговор във видеото.