Нинова пое вина за катастрофата на БСП на вота, Иван Таков: Оставката е закъсняла

Следващата седмица избират кой да заеме временно поста ѝ

11.06.2024 | 18:48 Редактор: Вяра Димова

Нов партиен трус след изборите. Корнелия Нинова подаде оставка като председател на БСП. Вчера от младежкото обединение призоваха Нинова да се оттегли и дори опънаха транспарант пред централата на партията с надпис "Оставка". 

Следва свикване на Националния съвет на БСП, който да избере един от заместник-председателите на партията, който да довърши мандата. Заседанието е планирано за следващата неделя.

"Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка", заяви Корнелия Нинова.

Въпреки недоволството от личния резултат на партията, тя отчете, че няма победител на тези избори

"Всички губим гласове. Най-много "Продължаваме промяната - Демократична България", над 300 000. ГЕРБ-СДС, макар и да са спечелили, трудно биха имали претенцията да управляват с доверие на по-малко от една десета от българските гласоподаватели. Тази фрагментация означава нестабилност", прогнозира още Нинова.

Тя обаче няма да се откаже от депутатското си място. А запитана три пъти дали ще се кандидатира отново за лидер на БСП, не пожела да отговори. 

"Не видях, че е искрено и честно осъзнато това, което се случи за пореден път на партията", заяви общинският съветник от БСП Иван Таков.

Макар и оставката да не е изненада за вътрешната опозиция, според него тя е закъсняла. 

"Надявам се да не е поредният театър, а наистина в един момент да има осъзнаване, да се потърсят реалните причини за това как се стигна дотук", коментира Таков.

Това е вторият личен акт на Нинова начело на БСП след лоши резултати на парламентарни избори. През 2021 г. лидерът на "червените" пое вината за слабия вот на партията, но месеци по-късно беше преизбрана отново за лидер на социалистите.

По неофициална информация на Bulgaria ON AIR временен председател на БСП ще стане Владимир Москов, който е заместник-председател на БСП и кмет на Гоце Делчев.

Вижте повече в репортажа.