fallback

Корнелия Нинова подаде оставка: "Резултатите на БСП са катастрофални"

На вота на 9 юни партията остана пета политическа сила със 7,06% подкрепа

11.06.2024 | 14:05 Автор: Елеонора Танева

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка. Новината съобщи самата тя на първия си брифинг след изборите за 50-ото НС и Европарламента. Тя заяви, че поема лична отговорност за резултатите на партията на поредните избори. 

На вота на 9 юни БСП остана пета политическа сила със 7,06% подкрепа.

"Най-голямата тревога е дъното на избирателната активност. Тя е наказание за всички ни. Протестният вот се изрази чрез негласуване. Ако сега не ни светне червената лампа, следващият път ще е още по-катастрофално", коментира Нинова.

По думите ѝ няма победител на тези избори.

"Всички, без ДПС и ИТН, губим гласове. Тази фрагментация означава нестабилност. Няма голяма партия. Стана ясно, че в ляво няма нищо друго сериозно, освен БСП. Но въпреки това оценявам нашите резултати като катастрофални", заяви Нинова.

Следва свикване на Националния съвет на БСП, който да избере един от заместник-председателите на партията, който да довърши мандата и да организира пълен цикъл отчети и избори в цялата партия.

"Това означава нови общински и областни председатели, нови председатели на женското движение и структурите на младежите и ветераните. Това означава и нови конгреси", уточни лидерът на БСП в оставка.

На 8 май 2016 г. Нинова беше избрана за председател на БСП с 395 гласа срещу 349 гласа за дотогавашния председател Михаил Миков. През годините многократно беше повдиган въпросът за оставката ѝ след поредицата избори, в които левицата губеше позиции.

fallback
fallback