България прави избори 2 в 1: Забити в ъгъла машини, празни бюлетини, сгрешени протоколи

Изборният кодекс е обрасъл с всевъзможни документи, които трябва да бъдат попълнени, каза Цветелина Пенева

10.06.2024 | 12:01 Редактор: Вяра Димова

Въпреки ниската избирателна активност, предаването на изборните протоколи преминава бавно. И на тези избори не се мина без грешки, забавяне и проблеми с машините.

"ЦИК за първи път въведе стимул към членовете на СИК - бонус от 25 лв. допълнително възнаграждение за верен протокол. Нашата организация традиционно наблюдава гласуването в общини като Ихтиман, Самоков, Стара и Нова Загора. Брояхме повече от два часа малко под 100 бюлетини за двата вида избори", коментира председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева в "България сутрин".

В конкретната секция гласоподавателите са избрали да гласуват 60 към 40 в полза на хартията. 

"Членовете на комисията бяха добре обучени, по мои наблюдения. Бяха млади и будни хора. Обемът работа е много. Един секционен протокол представлява 16 страници", уточни Пенева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ цялата организация на изборния процес е затруднена, но това не е заради организацията на хората, а заради това, че Изборният кодекс е "обрасъл с всевъзможни документи, които трябва да бъдат попълнени".

На много места в провинцията машините за гласуване са били сложени в ъгъла на изборното помещение, каза още Пенева.

"Бях в секции в Самоков, Ихтиман и Пловдив. Въпреки че гласоподавателите бяха подканяни да ползват машина, се притесняваха. Може би обяснение е фактът, че бяха предимно ромски секции. На много места са отпечатвани празни бюлетини или непълни такива", уточни тя.

През вчерашния ден ЦИК обяви, че около 145 машини са спрени, но това не обхваща машините, които са отпечатвали частични бюлетини, изтъкна Пенева.

"Колко са тези непълни бюлетини? Ако се окаже, че имаме над 70% сгрешени протоколи заради ръчното броене, трябва да се търси друг начин на отчитане на резултатите", настоя председателят на ОС към ЦИК.

Гледайте целия разговор във видеото.