Българските изселници в Турция се измориха да гласуват, нямаше струпване пред секциите

По неофициални данни над 46 400 души са отишли до урните

10.06.2024 | 11:33 Редактор: Тодор Петров

При ниска избирателна активност премина изборният ден в Турция. Макар в страната да бяха разкрити най-много избирателни секции в чужбина - 166, българските изселници не образуваха опашки пред секциите, каквито сме виждали на предишни избори.

По неофициални данни над 46 400 души са отишли до урните, за да гласуват, съобщи специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Чорлу Теодора Георгиева. В Истанбул подадените гласове са над 13 500, а в Бурса - повече от 13 800.

В Чорлу бяха разкрити 9 секции. Не се стигна до струпване на хора пред секциите. В единия от кварталите, при 3 разкрити секции са гласували общо 900 души. За сравнение, на миналогодишните избори през април в една секция са гласували между 900 и 1000 души, каза репортерът ни в ефира на "България сутрин".

Много от българските изселници признават, че вече са се изморили от толкова избори. Други изтъкват факта, че вчера в Турция се провеждаха кандидат-студентски изпити. Наближава празникът Байрам и много хора вече пътуват.

Гласувалите пък изразиха надежда най-накрая България да има стабилен кабинет и по-добро бъдеще за хората. Над 90% от българските изселници в Турция са гласували за ДПС, сочат неокончателните данни.