fallback

Много грешки в протоколите бавят обработването на резултатите

Чести са разминаванията, свързани с преференциите

10.06.2024 | 09:40 Автор: Елеонора Танева

Четирицифрен брой секционни избирателни комисии трябваше предадат протоколите си в столичните районни избирателни комисии. Както обикновено, това доведе до чакане, нерви и умора. Но не и за късметлиите, които се оказаха сред първите, предали изборните си книжа.

Още преди 22:30 часа изборните ангажименти приключиха за Веселин, който членува в подвижна секция.

"Отиваме при всеки човек на място. Качваме се до седмия етаж без асансьор, ако не работи. Най-възрастната жена беше 28-и набор", сподели той. 

На две места в София столичните избирателни секции предаваха протоколите си. Председателите на районните избирателни комисии не скриха, че изборните книжа се обработваха с бавно темпо.

"По-бавно отколкото ни се иска. Протоколите са изключително грешни. Не им обръщат необходимото внимание. Неглижират ги и мога смело да кажа, че някои от СИК-овете не искат да ги попълват", коментира председателят на 24 РИК Валери Цолов.

"Доста от СИК-овете са допускали грешки при попълването на протоколите, свързани най-вече с преференциите", добави председателят на 25 РИК Виолета Темелкова-Петрова.

На излизане някои от членовете на избирателни секции бяха доволни, други – не. Обявеният финансов стимул за безпогрешно попълнен протокол пък не бил действителен, обясни Звездимир Ташев, който членува в избирателна секция.

"Видяхме, че са ни взели 25 лв. от заплащането от миналия път. Сега се оказа, че ако нямаме грешки в протокола, щели да ни върнат 25-те лв. като бонус. Бонус системата е да ви върнем това, което ви взехме", възмущава се Звездимир. 

И все пак, дългото чакане не обезкуражи някои членове да се включат и при следващ вот.

"Забавляваме се, готино е с хора, има си майтапи. Не е кой знае какво, стига човек да е свикнал на напрежението", каза Симон Сергев.

А обичайно, предаването на протоколите продължи и отвъд тъмните часове на нощта.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Избори 2024
fallback