Юлиян Петров и Филип Буков: Политиците умишлено забравят за културата

Двамата подчертаха, че младите решават бъдещето и се нуждаем от правова държава

09.06.2024 | 22:35 Редактор: Искра Ангелова

Успях да гласувам и за парламентарните, и за европейските избори. За мен е задължение да гласуваш, нямам пропусната възможност да упражня своя вот, откакто имам това право. Това каза актьорът Юлиян Петров за специалното ни студио "Изборите днес".

Колегата му Филип Буков сподели, че също гласува, откакто е навършил пълнолетие.

"Всички мои приятели, които са от 20 до 30 години, гласуваха. Младите трябва да са най-ангажирани, защото тяхното бъдеще се решава", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Петров добави, че целият сектор "Култура" се надява на внимание от държавата.

"Нужна е идея, ако може за по-малко дълъг период от време. Но осъзнавам и сложността на ситуацията, защото не може да се направи редовно правителство, война се води близо до нас. В такива моменти културата е нещо, което ни е спасявало и ни е помагало в най-трудните моменти", подчерта актьорът.

Според Буков политиците умишлено не се сещат за техния сектор: "Колкото по-безпросветни са хората, толкова по-лесно се манипулират. Техният най-голям инструмент е да няма култура и образование, да има по-скоро хляб и зрелище".

Юлиян Петров е на мнение, че политиците са доста слаби актьори.

"Самите те не спират да казват как всичко това е театър, използват нашето изкуство като нещо просто. Подценяват ни. Аз ги призовавам по-често да идват на театър, защото не са много политиците, които виждаме в залите. Иска ми се да се правова държава със закони, които се спазват от всички и звучи просто, но сме доста далеч от това", призна той.

По думите на Филип Буков политиците често сменят ролите си.

"Те казват, че няма да се коалират с една или друга политическа сила, но виждаме, че това се случва. И в разрез с Юли, смятам, че те са много добри актьори - щом 30 и няколко години промяната не се случва, а парите ги няма. И докато има толкова ниска избирателна активност, няма как да се сложи прът в колелото на тази порочна система", аргументира се той.