Кому бяха нужни тези избори и гледаме ли вече към следващите?

Асен Агов, Левон Хампарцумян, проф. Тодор Танев и Красимир Дачев коментираха шансовете за редовно правителство

09.06.2024 | 22:09 Редактор: Деси Николова

"Защо бяха нужни тези избори? Кой предизвика всичко това? Борисов, разбира се. С ерозията на онова, което се наричаше сглобка, или с ерозията на ротацията. Дори да се състави по някакво чудо правителство сега, в рамките на този парламент, то ще работи по бюджета, който е изготвен от Асен Василев и гласуван от предишния парламент. Бюджетът определя политиката на страната", коментира журналистът Асен Агов в специалното ни студио "Изборите днес".

Той подчерта, че приоритетите за парламента ще останат същите, тъй като идеологически сред партиите няма разминавания.

"Единственият начин да се сглоби едно правителство е да се поставят няколко цели и да се постигне някакво съгласие. Ако не, ще си ходим от избори на избори. Трябва да признаем, че ДПС, ГЕРБ имат по една или друга причина стабилна електорална база, която икономически е зависима от работни места, обществени поръчки, които по някакъв начин са се нагласили и те са вървят", каза финансистът и банкер Левон Хампарцумян за Bulgaria ON AIR.

"Има два варианта - отново да се търси възможност за нещо като коалиция. Казвам нещо като коалиция, защото има варианти за сглобка, които не са точно коалиция. Другата възможност, която не е практикувана в България и не ми се струва възможна, е правителство на малцинството", смята бившият министър на образованието проф. Тодор Танев

Гостът е категоричен, че дори при формиране на правителство, то няма да изкара четири години в управление.

"Аз намирам позитив в това. Напомня на италианския модел, в който след Втората световна война за 40 години имаше 65 правителства и те нямаха време да се занимават с бизнеса, той се развиваше по естествени пазарни условия. Виждам напоследък едно много голямо желание на политиците да влизат и да решават - този завод да се продава, онзи завод да не се продава", коментира зам.-председателят Българска търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

По негови думи това са неща, които са на светлинни години от политиците.

Гледайте целия разговор във видеото.