Светлин Тачев, "Галъп": Трудна коалиция. Ако ли не - предсрочни избори

Има политическо изхабяване, когато предсрочните избори са през няколко месеца, заяви социологът 

09.06.2024 | 20:52 Редактор: Толя Стоянова

Данните от екзитпол на социологическа агенция "Галъп интернешънъл" към 20:00 часа показват, че коалицията ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори, събира и най-много гласове на изборите за Европейски парламент.

"Трудна коалиция. Ако не - предсрочни избори. Това са прогнозни данни, но при това стечение на обстоятелствата, ако се запазят тези резултати, много трудно може да се състави правителство. Избирателната активност беше изключително ниска. Това е нов рекорд. Българският избирател така е наредил политическите формации, че те трябва да седнат на масата за преговори. Това е част от политиката, това е начинът, по който политическите формации трябва да комуникират. Трябва да се загърбят противоречията и да се направи компромис, за да се сформира правителство", коментира социологът Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл" в специалното ни студио "Изборите днес".

По думите му формацията "Величие" е постигнала нелош резултат и на практика е много близо до бариерата. Той обясни, че при нея е имало "скрит вот" и затова не е забелязана толкова от социалистическите агенции.

"Виждаме, че те наистина имат немалка подкрепа, очакваме и вота в чужбина. Там формации като "Величие", "Възраждане", ПП-ДБ и ДПС имат немалка подкрепа. Това може да определи втория и третия в НС. Всичко е в рамките на прогнозните резултати. Очакваме изненади, всичко е възможно", каза Тачев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че ниската избирателна активност дава по-ниска представителност на гражданите, води до изкривявания и демократични сътресения. На въпрос на какво се дължи тя, Тачев отговори, че причината е умората.

"Когато сме в серия от предсрочни избори, от които няма излизане - няма стабилност, няма какво да ни предложат политическите формации. Има политическо изхабяване, когато предсрочните избори са през няколко месеца. Гражданите няма какво ново да видят, уморяват се и това води до отлив от гласуване - един от големите симптоми на кризата на демокрацията. Това трябва да е червената лампа", уточни социологът.