Ректорът на СУ: Резултатите от изборите ни поставят в трудна ситуация

"Битката за младите е битка за бъдещото на България", каза проф. Георги Вълчев

09.06.2024 | 20:20 Редактор: Искра Ангелова

Ниската избирателна активност е очаквана. Хората са разочаровани, те не виждат промяна и това се отразява върху тяхното поведение. Резултатите са в рамките на очакваното и те отново ни поставят в една трудна ситуация. Ролята на държавата във ВУЗ-овете е ключова, така или иначе в България преобладават държавните висши училища, което говори, че държавата има за цел да подготвя високи квалифицирани специалисти за своите нужди. Това каза ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев в специалното ни студио "Изборите днес".

Той сподели, че от следващите 240 народни представители очаква няколко неща.

"Първо - да се очертаят перспективите пред висшето образование, да се синхронизират различните образователни етапи в нашата система, така че започвайки от предучилищната, идвайки в университетите да не компенсираме дефицитите, които се получават в различните степени на обучение. Второ - държавата трябва да помисли как да стимулираме добрите студенти. Те първо работят, после учат, което ги ощетява в чисто професионален план", допълни проф. Вълчев за Bulgaria ON AIR.

Ректорът на СУ е категоричен, че битката за младите е битка за бъдещото на България.

"Няма как да си мислим, че новите генерации няма да навлизат във всички сфери на обществения живот и че тази страна се нуждае от високо квалифицирани кадри във всички сфери. Другата основна роля на партиите е да дадат реализация на тези млади хора, независимо дали са завършили у нас или в чужбина - ако те имат нужните качества, те трябва да намерят своето място, за да има тази страни бъдеще", коментира проф. Вълчев.

По думите му в противен случай ще продължим с негативните тенденции.

"Проблемът с достъпа до висшето образование не са таксите, които плащат студентите, напротив. Те са въведени, за да имат те някакъв ангажимент към професията, която са избрали. За да може да направим достъпа до образование по-широк и да дадем шанс на повече млади хора, трябва да подобрим техните битови условия, да създадем по-добри условия в общежитията, за да може те да не изпитват битови неволи", посочи още ректорът на СУ.

Той добави, че от години се правят опити да се засили интересът към инженерното образование.

"В българската промишленост има остър недостиг на инженерни кадри. Имаме голям проблем с природните науки, в страната липсват добре подготвени учители по физика, химия, биология, дори по математика. Това са ключови сфери, които ще дадат промяната в търсенето на различни специалности. Ако ние не започнем диалог и ясно да формулираме проблемите, и да ги подредим като законодателни промени - няма да имаме успех", подчерта проф. Георги Вълчев.

Гледайте целия разговор във видеото.