Зинаида Златанова: Шенген не е външна политика, в Европа всички сме взаимозависими

Австрия няма рязко да промени мнението си за България и Шенген, отбеляза тя

09.06.2024 | 20:09 Редактор: Деси Николова

Водеща в изборите за ЕЕвропейски парламент в Австрия е крайнодясната Партия на свободата, според екзитополовете.

"Това говори много неща, но най-вече да си дадем сметка колко са важни европейските избори и за България, и за всеки един от нас, и колко сме важни един за друг, колко сме взаимозависими ние всички в Европа", заяви бившият вицепремиер Зинаида Златанова в специалното ни студио "Изборите днес".

По нейни думи това няма да доведе до рязка промяна в мнението на Австрия към включването на България в Шенген като пълноправен член.

"В по-старите демокрации, каквато е Австрия, външните политики не се определят от днес за утре. Няма как смяната на една партия рязко да смени политиката спрямо която и да била друга държава. Това се случва по-скоро в по-незрелите държави. Външната политика рядко е повод за вътрешнополитически борби. Шенген не е външна политика, разберете. Това си е вътрешноевропейска политика", посочи Златанова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че щом Австрия все още не е приела България напълно в Шенген, вероятно има още аргументи за това.

"Аргументите не се заключват само и единствено до контрола на мигрантския поток. Твърде наивно е да се мисли това и именно това разбиране ни доведе до зациклянето в Шенген вече повече от 12-13 години. Става въпрос за много по-широки неща", подчерта Златанова.

Гледайте целия разговор във видеото.