ГЕРБ-СДС печели с разлика изборите за НС и ЕП, заплетен троен възел за второто място

Избирателната активност е малко над 30%

09.06.2024 | 20:00 Редактор:
ГЕРБ-СДС печели с разлика изборите за НС и ЕП, заплетен троен възел за второто място
ГЕРБ-СДС печели с разлика изборите за НС и ЕП, заплетен троен възел за второто място

Коалицията ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори, събира и най-много гласове на изборите за Европейски парламент. Това показват данните от екзитпол на социологическа агенция "Галъп интернешънъл" към 20 часа.

При 32,1% избирателна активност за Народно събрание ГЕРБ-СДС събира 26,7% от гласовете. Битката за второто място е ожесточена повече от всякога, тъй като в рамките на по-малко от 1% са събрани цели три партии. ПП-ДБ взима 15,5%, ДПС получава 15,1% от гласовете, а "Възраждане" събира 14,7%.

За "БСП за България" са гласували 9,8% от упражнилите правото си на вот. "Има такъв народ" също влиза в следващия парламент, получавайки 6,4% от вота.

Под чертата за момента остава "Величие", събирайки 3,4%. Със своите по 2% "Синя България" и МЕЧ също не намират място в новия български парламент

Опцията "Не подкрепям никого" събира 3,3% от гласовете на избирателите.

По сходен начин стои ситуацията, що се отнася до изборите за Европейски парламент. ГЕРБ-СДС събира 26,5% от гласовете. На второ място и трето място са ПП-ДБ (16%) и "Възраждане" (15,4%). ДПС събира 11,7% от гласовете за Европарламент.

"БСП за България" също ще има евродепутати, събирайки 9,7%. "Има такъв народ" печели 6,2% от гласовете и също ще има представители в ЕП. "Величие" е с 3,4% актив, а ВМРО с 2,4%.

Опцията "Не подкрепям никого" са избрали 3,1% от гласувалите. Избирателната активност към 20:00 часа е почти 33,1%, показват данните от екзитпол на "Галъп".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR