Изборите във Врачанско: Компрометирани лица намериха място в комисиите

"Тук нещата са 90% уредени", заяви Анатоли, който е застъпник на партия

09.06.2024 | 19:13 Редактор: Толя Стоянова

Познати лица от местните избори, заснети в скандални клипове при броенето на бюлетини, на вота 2 в 1, отново са в комисиите във Врачанско. В същото време проверка на Bulgaria ON AIR показа рекордно нисък интерес от страна на избирателите в Лиляче и Чирен, които миналата година станаха известни със съмнения за изборни туристи.

Ден след местния вот миналата година ви показахме как в секцията в Габровница се дописват бюлетини пред погледите на председателя на секцията и нейните членове. Оттогава до днес се водят дела за изборни нарушения, които към момента са на последна инстанция.

Двама от тогавашните герои са отново членове на същата комисия. Христо Трендафилов, пред чиито очи се случваше всичко, сега е заместник-председател на комисията. Наскоро е излязъл от затвора за шофиране след употреба на алкохол и отказва да говори пред камера.

Прочулата се като "жената с пръстените", за която се твърди, че е дописвала бюлетини, сега отново е в комисията. А от там увериха, че вотът протича нормално. Още в първите минути на изборния ден десетки окупираха изборната секция, за да упражнят правото си на глас.

Съмнения за контролиран вот обаче отново не липсват.

"Тук нещата са 90% уредени. Обикалям по селата и виждам настроението на хората", заяви Анатоли, който е застъпник на партия.

Във Врачанското село Чирен, където на местните избори стотици искаха да гласуват още в първите минути на изборния ден, секцията остана почти празна. А тези, които все пак решиха да дадат своя вот, масово го направиха с хартия. Дошлите да гласуват казаха, че очакват промяна.

В Лиляче ще гласуват още веднъж на 23 юни, след като съдът касира изборите за кмет заради изборни нарушения.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.