Политолози: Липсваха ясни послания и каузи в предизборната кампания

Атанас Радев и Христо Пангучов са на мнение, че политическият залог също отсъства

09.06.2024 | 19:22 Редактор: Искра Ангелова

Ще има повече качествена промяна, отколкото количествена, защото по демографския профил, който върви, виждаме разни промени. Но това ще си проличи окончателно към 20:00 ч. А с избирателната активност ситуацията е идентична с тази през 2019 година - избирателната активност към 17:00 ч. е била 24%, а в момента е 22%. Тогава имаше политически залог, докато настоящата кампания нямаше този политически залог, нямаше ясни послания към какво точно се борим. Изтървахме разговора за регулаторите, защото те взривиха диалога от последното управляващо мнозинство и изтървахме да задаваме повече въпроси по какъв начин ще се търсят тези коалиции в 50-ото Народно събрание, за да може работата да продължи. Това каза политологът Атанас Радев в специалното ни студио "Изборите днес".

Според колегата му Христо Пангучов, по време на предизборната кампания не е имало нещо, което фундаментално да промени ситуацията.

"Не смятам, че политическите формации намериха начин да мобилизират повече подкрепа от тази, която измерена в началото на кампанията. Те не направиха и опит, за част от тях е логично - стратегията изглежда, че работеше. Разбира се, има групи, които биха се мобилизирали в последните часове, особено ако бъде изобретена метафора с близки разлики", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Пангучов е на мнение, че кампанията е била лишена от политически залог и желанието да се търсят каузи.

"Това ще доведе до ниска избирателна активност. Съмнявам се, че има някой от колегите политолози, който е предположил, че всъщност ще имаме предсрочни парламентарни избори. Нямаше политическо основание. Но ситуацията не се управляваше подходящо, оценките, които бяха направени по онова време, бяха прибързани и повърхностни. Комбинацията от всичко това доведе до логическия си завършек, който е падането на управляващото мнозинство", подчерта политологът.

Христо Пангучов смята, че сме били свидетели на постоянна война между различните участници в управляващото мнозинство: "Много по-малко виждахме опит за разговор, за начертаването на общ път. Необходимо беше да се води истински смилен разговор, първо в управляващото мнозинство и после с българските граждани, които щяха да са най-големия съюзник".

Атанас Радев смята, че промените в Конституцията са били силна заявка.

"Напълно се съгласявам с тезата, че нямаше съществено обяснение и конкретен залог на тази кампания. Политиците ще дължат обяснение в хода на 50-ото Народно събрание, предвид рекордно ниската избирателна активност. Когато има общи стратегически приоритети, нещата могат да се случат, а не само на приказки да казваме, че Еврозоната и Шенген са ни важни. Приказките са в малко повече, действията са проблем", категоричен е той.

Христо Пангучов добави, че един от изходите на политическата криза е българите да произведат нов тип представителство.

"Въпросът не е какво ни се иска, а какво може да направим. Демокрацията изисква активна гражданска позиция", заключи Радев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR