Коментар: Младите са най-негласуващите, политиците бягат от разговори

Управляващите не се интересуват от реформи в образованието, посочиха Маргарита Петкова и Цветомир Николов

09.06.2024 | 18:24 Редактор: Толя Стоянова

Политиците често не обръщат внимание на мнението на младите. Една от най-негласуващите групи са именно младежите. Контрапункт на това е високата избирателна активност при по-възрастните.

"Младите казват: "Ще гласувам, защото трябва да гласувам". Младите искат всичко да им е добре, но обезверяването е повече при тях. Никой не им е предоставил ценности, които да следват. Младите бяха оставени да се оправят сами. Годините бяха много трудни, беше борба за хляб. Те са расли в тези условия и питат: "Какво съм видял хубаво през тези години?", коментира поетесата Маргарита Петкова в специалното ни студио "Изборите днес".

Цветомир Николов от младежката платформа "България на младите" заяви, че основният проблем на младите хора да не гласуват е, че политиците отказват да защитават техните интереси. 

"Образованието е най-важната тема за младите хора, политиците много бягат от разговора как трябва да се реформира образованието", добави той пред Bulgaria ON AIR.

Според Петкова образователната ни система я няма, там е хаос и никой не се интересува да бъде реформирана. Тя обясни, че оценките на матурите не могат да бъдат критерии за състоянието ѝ, тъй като "понякога просто се случва да са по-добри". Петкова подчерта, че ролята на училището е да възпитава.

Николов каза, че хората ще гласуват тогава, когато усещат, че техните интереси са защитени. По думите му основната пропаст, която има в разбирането на младите хора за политиката е, че те имат свободата да сравняват с държави от Западна Европа - Германия и Франция.

"Там разговорът е за политики, които са насочени към бъдещето, за промяна на икономиката, на образованието. В България ние водим много начален разговор и имаме много време да наваксаме, за да стигнем това ниво", посочи Николов.

Гледайте целия разговор във видеото.