Млади vs възрастни - може ли гласът ни да определи бъдещето ни?

Важно е да сме активни и да следим какво се случва в държавата, споделят младежи

09.06.2024 | 17:58 Редактор:

Мнението на младите често остава в страни от дневния ред на политиците, но всъщност една от най-негласуващите групи са именно младежите. Контрапункт на това е високата избирателна активност при по-възрастните.

"Младите хора сме двигателят на нашите страни, и двигателят на ЕС. Важно е да гласуваме, да кажем каква трябва да бъде посоката на нашата общност в следващите пет години. Много е важно да взимаме участие в тези процеси, каквито са изборите. Не бива да се обезкуражаваме и да губим чувството, че все пак има смисъл. Важно е да сме активни и да следим какво се случва в държавата. От нас зависи нещо да се промени", коментираха младежи.

Вярват, че е важно да упражнят правото си на глас, защото така показват отговорността към своето собствено бъдеще. На мнение са, че не трябва да обвиняват другите за това, че нещо не се случва както трябва. Подчертаха, че демократичният вот и правото на глас са способност, чрез която може да поемат отговорност за бъдещето и да го насочат в посоката, в която искат то да се развива. 

"Ако искаме България да стъпи на основи и на доброто, би трябвало всички да гласуваме - който не гласува, няма основание да има претенции. На повечето хора им е омръзнало да гласуват, защото всичко се повтаря", коментираха по-възрастните.

Вижте повече във видеата.