Политически лидери гласуваха с хартиена бюлетина, от ПП-ДБ се притесняват от купен вот

"Хората заслужават ново начало", заяви Делян Пеевски

09.06.2024 | 13:38 Редактор: Искра Ангелова

Избирателите в България са близо 6,6 млн. души, които гласуват в 12 894 секции.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гласува в Банкя с хартиена бюлетина.

"Гласувах да се спре този кеш в последните 4 г., да започнем да изпълняваме обещанията си, че ще продължи "Хемус", "Струма", Търново-Русе, това очакват хората. Разбира се, нещо стабилно, за да може България да се върне на мястото, където е била и да се чуе и нейният глас", коментира той.

От купен вот се притесняват и ПП-ДБ.

"Моят страх е, че има риск от голям брой купен и корпоративен вот, което означава, че ако не излязат всички свободни българи да гласуват, рискът за родината ни е голям. Или ще върнем България назад обратно, когато едни фигури разполагаха с държавата ни като бащиния, или ще вървим напред", категоричен бе съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Гласувах за нормална европейска България и да има мнозинство за правителство", сподели съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

С хартиена бюлетина гласуваха и лидерите на ДПС.

"Хората заслужават ново начало. Време е да направим стабилно правителство, не да има толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата. Надявам се да има смиреност в политиците. Днес хората да гласуват за едно ново начало на България и да има едно стабилно правителство и да бъдат спокойни българските граждани", заяви председателят на ДПС Делян Пеевски.

За стабилна България гласуваха и от "Възраждане".

"Аз гласувах за демокрацията и за свободата на избор, които през последните години постоянно и систематично биват отнемани от българския народ", коментира председателят на партията Костадин Костадинов.

За сигурност и редовна власт даде гласа си лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Гласувах за мир, социална справедливост, за край на сглобките и договорките, да има ред, стабилност и сигурност във всеки дом, а на евроизборите за хора, за които националният интерес е на първо място в общия ни европейски дом", категорична бе тя.

С акцент върху европейския вот - гласът си дадоха и от най-малката партия в последния парламент.

"За европейските избори се надявам, че всички, които гласуват, ще изпратят не поредните чиновници, които ще се разтворят в брюкселската мъгла, а хора като тях, които имат същите възгледи и мисли. И така, че България да бъде равноправна с останалите страни", сподели Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR