fallback

ЦИК: Избирателната активност за Европарламента е по-висока от тази за НС

Най-активни в гласуването за български депутати са в Монтана

09.06.2024 | 12:34 Автор: Елеонора Танева

8,34% е избирателната активност към 11 ч. в изборите за Народно събрание, а за Европарламент - 8,49. Това съобщи Росица Матева от ЦИК.

Най-ниска е активността в 24-ти избирателен район София - 5,44%. Най-висока е активността в Монтана - 12,57%.

Малко над 8% е и избирателната активност по отношение на евроизборите. Най-ниска по отношение на европейските избори е в 16-и изборен район Пловдив град, а най-висока е в 29-ти изборен район Хасково - 11,66%.

Матева допълни, че се гласува общо в 12 972 секции в страната и извън страната. Извън страната те са 769. 12 203 са у нас.

"Има много сигнали за това, че има машини и при машинното гласуване, не се отпечатва цяла бюлетина, на която да е показан вотът на гражданите", каза Матева.

Добави, че има и сигнали за бюлетини, на които не се отпечатва никакво съдържание. От ЦИК са изпратили указания до районните и секционни комисии извън страната, че когато от отпечатана бюлетина от вота, не може да се се установи вотът на избирателя - избирателят да бъде допуснат да гласува с хартиена бюлетина.

"Като за тази цел във всички тези случаи секционната избирателна комисия съставя констативни протоколи, които след това се прилагат към протокол", обясни още Матева.

fallback
Още от Избори 2024
fallback