Коментар: България зависи от европейските политики

Няма как да не сме в съответствие с тези регулации, коментираха Мария Петрова и Емилиян Арнаудов

09.06.2024 | 11:26 Редактор: Деси Николова

Членството на България в ЕС освен свобода ни налага и ограничения. Голяма част от законите ни трябва да бъдат променени и приравнени с тези, които действат на територията на другите страни членки на общността.

"Както във всеки един сектор, бидейки държава членка в Европейския съюз, ние сме зависими от европейските политики, затова е важно днес да не пренебрегваме гласуването и за евродепутатите. Аз оставам с впечатление, че една голяма част от обществото се вълнува от случващото се в страната, но не си дава сметка всъщност, че то е една косвена или пряка проекция, на това, което се случва в Съюза. Ако трябва аз да избирам приоритетно, европейските избори за мен са много по-важни", заяви адвокатът по медицинско право Мария Петрова в специалното ни студио "Изборите днес".

По нейни думи в сферата на здравеопазването, няма как да избегнем европейските политики, които се налагат от Съюза, но въпреки това, то няма как да бъде на същото ниво като в държавите членки.

"Едно е да искаме здравеопазване като във Франция и Германия, друго е да плащаме за здравеопазване като в тези държави. Основният проблем е, че ние нямаме нито стратегията на тези държави, дългосрочно в сектора на здравеопазването, нито можем да си позволим техния мащаб на развитие на политики по две причини - липсата на кадри и липсата на достатъчно добре подготвени, на национално ниво, политици в сектора", отбеляза Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Освен в сферата на медицината и здравеопазването, множество сектори в държавата се влияят от европейските политики, а един от тях е и секторът на авторското право.

"Това са сфери на правото, в които степента на хармонизация е изключително висока. Специално в областта на авторското право, действат над 10 директиви, приети през различни етапи от развитието на правото, които в крайна сметка са въведени и в България. От години в Министерството на културата по темата работи високоекспертен екип, който е осигурил така, че да сме напълно в съответствие с тези регулации", коментира адвокатът по авторско право Емилиян Арнаудов.

Той посочи, че в България са вкарани почти напълно всички европейски политики, засягащи сектора.

"Независимо от нестабилността от гледна точка на честите избори и липса на законодателен отговор, в крайна сметка от 1 декември 2023 година, влязоха в сила и последните изменения, които въведоха последните от тези две директиви. Към момента можем да кажем, че сме почти на 100% имплементирали всичко необходимо", каза Арнаудов.

Гледайте целия разговор във видеото.