"Политиците гледат да осребрят вота и залагат стръв, за да привлекат избиратели"

Различна гледна точка за изборите от Здравка Евтимова и Алберт Бенбасат

09.06.2024 | 10:04 Редактор: Елеонора Танева

"В нашите ръце е вратата към едно по-добро бъдеще на България. Неслучайно Ганьо е станал нарицателно име. Времето не е нито приятел, нито враг. В наши ръце е да направим времето приятел, талантът на България да процъфти, България да бъде сложена на литературната, научната, спортната карта на света", призова писателят Здравка Евтимова в специалното ни студио "Изборите днес". 

Тя посочи, че както по времето на героя на Алеко Константинов, така и днес, за политиците е актуално каква стръв да заложат, за да привлекат избиратели. 

"Който иска да печели избиратели, не трябва да им дава стръв - малодушният не може да избере последователи. Дошло е време, в България се е родил такъв политик, който ще превърне времето в приятел на българите и на нашата страна", убедена е Евтимова.

В ефира на Bulgaria ON AIR литературният историк и критик Алберт Бенбасат изрази мнението си, че съвременните българи малко четат Алеко Константинов.

"В България много се пише за Константинов, има всякакви изследвания, но имам чувството, че не се чете, а трябва, най-вече от младите хора. Имам чувството, че са дистанцирани и не разбират за какво говори авторът, може би езикът ги спъва, тъй като е по-архаичен. Има незаинтересованост у съвременните млади хора към това творчество. Темата как се печелят гласове, как се плашат избиратели, как се намесват властници - звучат съвременно, поуките ще ги извадим с днешна дата. Политиците играят на струната, че има хора, които не ценят вота си и гледат да го осребрят по някакъв начин", коментира той.

Според него очакванията на избирателите са големи спрямо народните представители. А не всичко зависи от отделния депутат в НС. 

"Те си мислят, че може да стане само с едно добро желание. Депутатът се съобразява с парламентарната група, волята на лидера. Някои хора мислят, че народният представител е нещо много висшо и може да промени съдбините им, но не бива да се мисли по този начин, нещата са много трудни и бавни" допълни литературният критик. 

Здравка Евтимова припомни каква борба са водили българите, за да имат правото на свободен избор. 

"Хората, които днес не гласуват, просто забравят тази борба, това означава отново да попадаш в яма - да кажеш "писнало ми е, не искам да им играя по свирката". Точно по тази свирка играеш", категорична е Евтимова.

Тя обобщи: "В България се раждат повече Алеко Константиновци, а Бай Ганьовците намаляват".

Гледайте целия разговор във видеото.