fallback

Как естонците гласуват онлайн от всяка точка на света

Използват дигитална лична карта

09.06.2024 | 14:10 Автор: Елеонора Танева

Вотът за Европейски парламент започна още през седмицата в Нидерландия, но истинският изборен маратон е днес, когато гласуват повечето държави в общността, включително и България. 370 милиона избиратели са призовани да упражнят правото си на глас. Резултатът от тези избори е важен и за определянето на състава на следващата Европейска комисия.

Сегашният председател Урсула фон дер Лайен, издигната от ЕНП, се надява на втори мандат. Първите резултати се очаква да станат ясни малко след 19:15 българско време. Един от ключовите въпроси за европейските представители е ниската избирателна активност - на последните избори едва половината от гласоподаватели избраха да отидат до урните.

И докато у нас гласуването е с хартиени бюлетини и машини само в избирателни секции, то в 13 европейски държави вотът е възможен и по пощата.

Гражданите на Естония гласуват от дивана вкъщи. Нужно е само да имат компютър и интернет. А скорошната промяна в законодателството на страната осигури за първи път и допълнителното удобство за гласуване чрез смартфон. Иначе Естония е пионер в онлайн гласуването, което е факт още от 2005 година. 

Естонците могат да гласуват онлайн отвсякъде, чрез своята дигитална лична карта. На последните избори повече от половината гласоподаватели бяха онлайн. 

"Един от най-важните аспекти на електронното управление е изграждането на  доверие в правителство. Също подобряването на сътрудничеството на частния и държавния сектор. За да се развива Е-Естония, държавата се нуждае от услугите на частния сектор, защото технологиите се развиват непрекъснато", заяви министър на икономиката и информационните технологии на Естония - Тийт Рисало. 

Засега, освен в Естония, онлайн гласуването не е популярно - заради опасения от хакерски атаки, които да компрометират вота. В балтийската страна се гордеят с постиженията си в дигитализацията и електронната администрация, която поставя страната на първо място в Европа.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от Избори 2024
fallback