България гласува: Избираме нови народни представители и евродепутати

Изборният ден започва в 7 часа и приключва в 20

09.06.2024 | 07:04 Редактор: Тодор Петров
България гласува: Избираме нови народни представители и евродепутати

Избираме депутати за българския и европейския парламент. Днес ще можем да гласуваме за 20 партии и 11 коалиции, които да ни представляват в следващото Народно събрание. 31 политически формации са и с и кандидати за следващия Европейски парламент. 

Общият брой на кандидатите е над 6500, като точно 6100 са претендентите за депутатските банки. Близо 6,6 млн. души имат право да упражнят гласа си в днешния вот за български парламент. За евродепутати те са 6 млн. и 138 хил., тъй като на него могат да избират само хората с уседналост в България или друга страна от Европейския съюз през последните 3 месеца.

За сънародниците ни зад граница пък ще има разкрити 769 секционни избирателни комисии в общо 60 държави. В 389 секции ще се гласува и за Европейски парламент, и за Народно събрание. 

В Българския парламент ще влязат общо 240 народни представители, а в Европейския – 17 депутати от България. Гласуването ще може да се извършва с хартиена бюлетина или машина. В секциите под 300 избиратели ще може да се гласува само с хартиена бюлетина. 

Изборният ден започва в 7 часа и приключва в 20, като той може да бъде удължен с час, ако пред секциите в края на деня все още има чакащи да гласуват.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR