Няма сигнали за нарушения в ЦИК в деня за размисъл преди вота на 9 юни

Изборният ден започва в 7 ч.

08.06.2024 | 18:44 Редактор: Вяра Димова

Не са постъпили сигнали за нарушения в ЦИК през днешния ден за размисъл преди вота 2 в 1 утре. 12 894 секции в цялата страна и близо 800 секции зад граница се готвят за изборния ден. На места продължава оборудването на изборните помещения.

Денят за размисъл започна с предаването на изборните книжа и материали в секциите в страната. В малко над 9 000 от тях ще се гласува и с машини. Секциите остават запечатани до утре в 7 ч. сутринта, когато започва изборният ден. Той ще продължи до 20 ч., освен ако пред секцията няма опашка от гласуващи. В тези случаи секцията може да остане отворена до 21 ч.

6100 кандидати ще се борят за гласове на предсрочния парламентарен вот.  Кандидатите за европарламента са 418. В деня за размисъл президентът Румен Радев заяви и защо е важно да се гласува. Той направи коментара си от остров "Света Анастасия", където се включи в инициатива за почистване на морското дъно.   

"Защото е важно те сами да определят своята съдба", каза държавният глава.

За първи път Централната избирателна комисия взе решение за допълнително възнаграждение за членовете на секционните избирателни комисии, които предадат протоколите в изборната нощ без грешки. Целта е да се улесни и забърза процесът по обработка на данните.

Прокуратурата обяви, че от началото на предизборната кампания до днес са образувани общо 359 преписки и 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Най много от тях в областите София, Бургас и Варна.

С над 8 часа жив ефир, повече от двайсет и шестима гости, две изнесени студия и новинарски емисии с преки връзки от горещите точки. Така

Bulgaria ON AIR ще отрази предстоящия вот 2 в 1 с над 8 часа жив ефир, повече от 26-ма гости, две изнесени студия и новинарски емисии с преки връзки от горещите точки.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)