Избори 2 в 1: Компроматна кампания и разпиляване на вота

Проф. Николай Найденов и Елена Дариева не очакват изненади от вота

07.06.2024 | 10:36 Редактор: Вяра Димова

Предизборната кампания е към своя финал. Утре е денят за размисъл преди вота 2 в 1 на 9 юни.

"Кампанията беше динамична. Тя стартира преди официалното ѝ начало - още когато стана ясно, че ротацията няма да се осъществи. В края ѝ забелязваме и позитивни послания. Чуха се и политически идеи. Резултатът е разпиляване на вота", коментира социологът Елена Дариева в "България сутрин".

По думите ѝ няма съмнения коя ще бъде първата политическа сила, а интригата е какво ще се случи след първото място, заради малките електорални разлики между втората, третата и четвъртата формация. 

"Има и висок дял на хора, които отлагат до последния момент решението за кого да гласуват. Имаме средни партии с малки електорални дистанции. Това прави фрагментиран парламент и усложнява най-важната задача на 10 юни - кой с кого и как ще състави работещо управление", каза Дариева. 

Политологът проф. Николай Найденов вижда очаквана кампания - на компромати, на финтове.

"От момента, в който се състави правителството, всички останали партии, които атакуваха модела ГЕРБ, се обърнаха срещу "Продължаваме промяната - Демократична България". Забравиха критиката. Получи се фронт срещу "Продължаваме промяната - Демократична България", какъвто беше срещу ГЕРБ на предишните избори. Това ще затрудни съставянето на правителство", анализира проф. Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Според Дариева предизборната кампания е обърната повече към твърдите ядра и това е характерно не само за водещите политически сили.

"Дебатите на моменти преминаваха в крещене, не се разбираше кой какво говори. Оказва се, че единственият печеливш е този, който не участва", коментира социологът.

Електорална структура, при която има само твърди ядра, е перфектната среда за корупция по високите етажи на властта, на мнение е проф. Найденов. "Тези ядра гласуват за своята партия, независимо какво прави тя", допълни политологът.

Дариева определи поведението - да се следи общественото мнение и по него да се правят политики, като порочно: "Лидерството изисква визионерство". 

Проф. Найденов не прогнозира изненада при вота, но ако има такава, тя ще е само при скрит вот.

Заради съчетанието на двата избора - за национален парламент и за европейски, този път избирателната активност на евровота ще бъде по-висока от традиционната у нас, отбеляза Дариева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа