Студенти: Евроизборите и бъдещето на ЕС не са по-малко важни

Никол Делчева и Васил Малчев участваха в симулационна игра за работата на Съвета на ЕС

06.06.2024 | 10:36 Редактор: Тодор Петров

Националните или европейските избори са по-интересни за младите хора? Отговорът на този въпрос потърсиха нашите стажант-репортери Евелина Дочева и Ралица Величкова. Те се срещнаха със студенти, участвали в дискусии за бъдещето на Евросъюза в Брюксел. 

Политиката на Европейската комисия, както и на Европейския парламент е да са възможно най-близо до хората. Затова постоянно се организират посещения на групи от всички държави членки. Студентите от Софийския университет Никол Делчева и Васил Малчев са сред малцината одобрени да участват в симулационна игра за работата на Съвета на Европейския съюз. 

За Брюксел двамата заминават като влизат в роли. Тя на министър-председател, а той е министър на електронното управление. 

"Два регламента бяха дадени от Европейската комисия. Единия от тях беше за киберсигурността, другият беше за изкуствения интелект", разказа Малчев.

"Темата, която ние обсъждахме, беше как да се регулира, така че да може и бизнесът да се развива, и гражданите да са защитени, Европа да не изостава", сподели Делчева.

Никол изучава "Европеистика" и е председател на Клуба към специалността. "Много интересна специалност, която всъщност дава разнообразни перспективи на учащите се в нея", обръща внимание тя.

Васил е трети курс "Публична администрация". За събитието разбира от неговите преподаватели. 

"Имаше интервю, което беше проведено през октомври още, където се гледаше нивото на английски език и представителността", посочи той.

Най-големият проблем за държавите членки е как да се намали броят на евроскептиците. Избирателната активност на вота за евродепутати не е много висока и през годините е доста променлива. Въпреки това, двамата младежи имат положителни очаквания за тазгодишния вот. 

Според студентите европейските избори имат същата тежест като националните, защото нашият глас е определящ за политиката, която ще води Брюксел през следващите пет години.

Вижте повече в репортажа.