Проф. Вили Лилков: Влизаме в парламента като единствената дясна формация

"Синя България" вече е разпознаваема, залагаме на сериозни фигури, каза съпредседателят на обединението

04.06.2024 | 20:29 Редактор: Вяра Димова

В социологията са важни тенденциите. Нашата тенденция е възходяща. От ниска степен на разпознаваемост, около 15-20% в началото на кампанията, вече имаме около 70% разпознаваемост. Това е основание и за повишаване на подкрепата. Това каза съпредседателят на "Синя България" проф. Вили Лилков в "Денят ON AIR".

Като предимство на обединението той изтъкна залагането на сериозни и обществено разпознаваеми фигури в листите - и в София, и на местно ниво. 

"Водач на листата в 25-и МИР е Никола Янков - перфектен икономист. В 24-и МИР е Петър Москов - добре познат. Хора експерти в своята област, хора с обществен авторитет. Оставили са добри следи за себе си", изтъкна проф. Лилков.

"Влизаме в парламента като единствената дясна формация. През последните години държавата изсипа милиарди в инфраструктура, заобикаляйки обществените поръчки с инхаус процедури. Заобикаляйки правилата се захранват стотици фирми, тъй като тези, на които са поверени поръчките, нямат капацитет да ги изпълнят, накрая част от парите изчезват. Това е основание за корупция. Ние предлагаме да изчезнат основанията за корупцията", посочи съпредседателят на "Синя България" пред Bulgaria ON AIR.

По думите на проф. Лилков парите могат да бъдат пренасочени към сферите, в които държавата трябва да бъде силна - социална сфера, образование, отбрана и сигурност.

"Като изпълнители на големите държавни поръчки - да поканим големия бизнес. Така ще освободим милиарди, които могат да отидат и в пенсионната система или образованието", допълни той.

"Синя България" предлага със Закона за държавния бюджет, разделяйки бюджета на две части - капиталова част и оперативна, да се забрани прехвърлянето на средства от една част в друга. 

"Одитите показват нещо много сериозно. Държавата управлява зле своите търговски дружества. При преговори ще поставим условия. Първо - обединение около нашата икономическа програма. Второ - гаранция, че ще се изкара 4-годишен мандат на ясно подписано споразумение, както и подкрепа на влизането на България в Шенген, в Еврозоната, подкрепа за Украйна", подчерта още проф. Лилков.

Според него е важно каква политическа програма се изпълнява.

"В основата на компроматите, в някои случаи, лежат и безспорни факти, но в повечето случаи - лежат злонамерено подбрани факти. Компроматите се използват от партиите като подмяна на липсата на аргументи", обобщи още проф. Лилков.

Той представи и последната си книга "Атентатът в храм "Света Неделя" и пътят към злодеянието на БКП".

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 2
Иван от Айтос
преди 1 месец
За тия (сините) не съм чувал нищо - ша гласувам само за Възраждане Сигнализирай за неуместен коментар