Най-вероятният сценарий са нови предсрочни избори наесен?

Доц. Милен Любенов и Людмил Илиев не виждат много варианти за коалиционно управление след вота

04.06.2024 | 19:50 Редактор: Тодор Петров

До изборите 2 в 1 остават още 4 дни, а повечето анализатори определят предизборната кампания като вяла.

"Нищо ново не видях. Направи впечатление наситената с компромати кампания. Това, което видях, ми се струва на доста по-слабо ниво от това през последните години. Не знам дали партиите се изчерпаха, но безидейността ще рефлектира допълнително върху мотивацията на избирателите да отидат пред урните", коментира политологът доц. Милен Любенов в "Денят ON AIR".

"Tрудно ми е да кажа, че има нещо като кампания. Компроматите са по-остри от обичайното, но не е нещо, което не сме виждали в миналото. Не виждам хора да излязат и да ни убедят да гласуваме за тях", каза на свой ред журналистът Людмил Илиев пред Bulgaria ON AIR.

"ПП-ДБ се поставиха в ужасна ситуация. Усещат, че последните няколко месеца им се отразиха много тежко и се ориентират към ролята на опозиция. За тях тя е спасителна. Ако повторят схемата, в която участваха, от тях няма да остане нищо. Ако ГЕРБ и ДПС опитат да направят правителство, тогава ще могат да си изградят образа на враг. Това е много полезно, за да се енергизира тази политическа сила (ПП-ДБ - бел. ред.)", посочи още той. 

На Илиев му се струва малко вероятно ПП-ДБ да се разпадне на съставните си части. По думите му това за тях ще бъде "смърт". 

"Демократична България" ще бъде асимилирана от ГЕРБ. Поотделно ПП и ДБ ще станат малки партийни образувания. Те си избраха сглобката и трябва да поемат отговорност за своите действия. Трябва да бъдат по-честни със своите избиратели", анализира журналистът при подобен сценарий.

Доц. Милен Любенов добави, че коалиция между ГЕРБ и ДПС "бързо ще изчерпа минималния кредит на доверие, който би получила". 

"ГЕРБ и Борисов ще се превърнат в заложници на ДПС. На ГЕРБ този съюз по никакъв начин няма да им бъде удобен и не предвещава устойчиво управление. Ще търсят друга форма с привличане на трети участник, който да легитимира подобна коалиция. Без ГЕРБ много трудно може да се състави правителство. Перспективата предсрочни парламентарни избори води до много въпроси, непредсказуем става политическият процес. На нови избори есента ще видим коренна трансформация на партийната система с радикални играчи. Много често са изборите, това е бомба със закъснител, засилва се радикализмът и може да се стигне до преобръщане на процесите", заяви политологът.

Според него бъдещето на коалицията ПП-ДБ много ще зависи от резултатите на изборите. А промяна на лидерството би поставила под въпрос как ще функционират в бъдеще тези формации. Четвърти резултат ще бъде много тежък и вероятно ще доведе до напрежение, обърна внимание доц. Любенов. По думите е малко вероятно едната партия да се коалира с ГЕРБ, а другата да бъде опозиция.

Людмил Илиев е на мнение, че най-голям шанс има вариантът да отидем на нови предсрочни избори наесен. Ако избирателната активност бъде по-висока, тогава има по-големи шансове за комбинации и правителство, смята журналистът.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа